Maslačak često smatramo korovom, a zapravo je iznimno ljekovita biljka. U narodnoj medicini već se niz desetljeća koristi za ublažavanje i liječenje brojnih zdravstvenih tegoba, a najčešće se konzumira kao čaj.Maslačak je vrlo prilagodljiva biljka. Uspijeva na svakakvom tlu, u kojem razvija snažni, vretenasti korijen, duboko do 30 cm. List maslačka je prizemni, nejednakog ruba ili više-manje urezan te dug 5 do 25 cm.
Ljekovita svojstva čaja od maslačka
Maslačak kao lijek
Svijetložuti cvatovi razvijaju se na vrhu šuplje cvjetne stabljike koja, kao i svi dijelovi maslačka, sadrži mliječni sok. Maslačkov cvijet je prepoznatljive žute boje, a od maslačka se može praviti i med žute boje.
Za pripremu čaja koriste se svi dijelovi biljke, a korijen maslačka toliko je jak da se može koristiti i kao zamjena za kafu.
Čaj od maslačka
Prije same pripreme, potrebno je potvrditi da biljka nije tretirana pesticidima ili drugim štetnim hemikalijama.
Sastojci:
- 2 šolje vruće vode
- 2 kašike sušenih cvjetova maslačka
Priprema
Prelijte cvjetove maslačka vrućom vodom. Poklopite i pustite da stoji 5 minuta. Nakon toga procijedite i poslužite. Najbolje je izbjegavati dodavanje sladila, ali ako baš ne možete piti nezaslađen čaj, dodajte kašičicu meda.