1 1/3

Promjene jednodnevnog biološkog ritma

Posljedice isprekidanog sna
Posljedice isprekidanog sna

Ukoliko neadekvatno odmarate, bilo to od nedovoljne količine sna ili lošeg kvaliteta sna vjerovatno ćete doživjeti prekomjernu pospanost tokom dana. Kao posljedica pospanosti, možete zaspati u bilo kojoj dobi dana i umjesto redovnog spavanja tokom noći, završavate sa isprekidanim snom, što utječe na jednodnevni biološki ritam i ometa normalni ciklus sna.

Zbog nekvalitetnog sna želja za snom se povećava tokom dana, što se naziva homeostatski pogon spavanja. Potrebu za snom možemo izbjeći određeni broj sati, međutim želja za snom će na kraju preovladati pa ćemo zaspati što može dovesti kasnije do insomnije. Ova pojava je moguća zbog povećanog broja neurotransmitera.

Kao bića koja su navikla da spavaju tokom noći, a rade preko dana jednodnevni biološki ritam je zadužen za održavanje potrebe za snom. 

Jednodnevni biološki ritam i homeostatski pogon spavanja povećavaju pospanost, kao i želju za snom. Međutim naše ponašanje može da omete navedene prirodne potrebe tijela. 

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak