Promjene u tijelu nakon što prestane pušiti - Body.ba

Priča pušača

Promjene u tijelu nakon što prestane pušiti

Piše: Body.ba

Srijeda, 20.06.2012.

Promjene u tijelu nakon što prestane pušiti

Počinjete kao slučajno, pomalo biti cool u društvu, pomalo da se ruke nečim zabave, radi prijatelja, da bi impresionirao djevojke, da se izliječi nervoza na studiju, poslu... A onda, svaka priča kreće u istom pravcu. Pokušaji, neuspjeh, opravdanja, pokušaji, neuspjeh, obećanje sebi, neuspjeh, obećanje porodici, neuspjeh, pokušaji, pokušaji, pokušaji...

Kako zaista prestati pušiti i šta se to u tijelu dešava u prvom satu, danu, sedmici, mjesecu nakon prestanka pušenja.

Ispovijest pušača

Do aprila 2009., probao sam razne nikotinske terapije da prestanem pušiti – Zyban, žvake, flastere, ali bezuspješno. Kasnije sam čuo za Champix, lijek koji direktno rad sa određenim neurotransmiterima u mozgu. Program koji oni nude dozvoljava va da pušite normalno sedmicu dana uz Champix, onda eliminišete cigarete i nastavite sa programom od nekoliko mjeseci.

Kao i sa ostalim programima prestanka pušenja, i u ovom nisam uspio. To me je natjeralo da prestanem sa svim, i cigaretama i raznim terapijama. Najvažnije, postavio sam sebi kratak cilj: Deset dana bez jedne molekule nikotina u tijelu, da bar prevaziđem hemijski dio moje ovisnosti, a zatim krenem ispočetka sa novom procjenom. Tih deset dana su bili kao pakao, ali sam skupio snage da ih izdržim i tad je krenuo moj proces prestanka.

Prvo posustajanje

Moja žena je prestala pušiti prije 25 godina. Ponekad poklekne u stresnim situacijama, pa uzme cigaretu, ali  dalje je sposobna da ih ograničeno uzima. Prošlo ljeto smo bili na jugu Francuske nekoliko sedmica. Tad nisam pušio od aprila. Jedno poslijepodne, nakon ugodnog obroka, francuski par do nas je zapalio cigaretu. Iznenada, i moju ženu i mene je „udario“ isti impuls. Uzeli smo cigarete, što je dovelo do grižnje savjesti, nakon čega sam mislio da je moj proces prestanka pušenja gotov. Moj izbor je bio ili vratiti se pušenju – uz ponovno pokretanja procesa prestanka nekad u budućnosti, ili izjasniti se da će ovaj put biti drugačije. Što bi značilo da bi ovo posustajanje bilo samo mali korak nazad u dugoročnom neprekidnom procesu. Znao sam da nastavak prestanka neće uroditi plodom, jer lišavanje od nečeg nikad nije bio moj stil. Stoga, sam postavio dugoročne ciljeve koje su se činili više realistični:

a) NE VRAĆAJ se regularnom pušenju
b) prepoznaj i priznaj da će posustajanja često dolaziti
c) nauči kako kontrolisati zasićenja i posustajanja i kako nastaviti naprijed.

Upravljanje i kontrolisanje posustajanja

Ovo je najvažnija i najkontroverznija komponenta moje avanture. Uočio sam da ne uspijeva svakom, ali je meni uspijevalo. Naravno da se suprotstavljam padovima, ali također znam da su zasad neizbježni. kad pokleknem, nastojim ostati pozitivan gledajući dosadašnji napredak, da ne se ne vratim regularnom pušenju. Kupim pakovanje i uzmem cigaretu, i nakon toga ostalo pakovanje uništim. Naučio sam da, ako ostavim ostatak cigareta u kući, vremenom ću i njih uzeti. Uz to, cijene cigareta rastu, pa mi je i to motiv kad jednom pokleknem, da ne pokleknem opet. Zadnju godinu, moja posustajanja su zavisila od stresnih situacija, ali sam ih uspio kontrolisati. Naučio sam da je važno da budem pozitivan o stvarima koje sam već ostvario. Negativnosti se treba suprotstaviti. Meni su govorili da to što sam postigao nije prestajanje, nego odgađanje pušenja na nekoliko sedmica. Možda se može i tako to gledati, ali je za mene to bolje gledati kao uspjeh. Vremenom sam postao uvjeren da se nikad neću vratiti redovnom pušenju, ali prihvatam činjenicu da još nisam uspio da eliminišem sva moguća posustajanja i prepreke. Vjerujem da hoću vremenom, i to je moj konačan cilj i nagrada. U međuvremenu, bez obzira ko se ne slagao sa mnom, sebe ću smatrati kao prošlog pušača.

Mislim da je jedan od glavnih razloga zašto je teško prestati pušiti to što se koristi od prestanka čine tako daleko. Slijedi  lista efekata koji su se odvijali vremenski u procesu prestanka pušenja, i kako oni utječu na tijelo odmah.

 • za 20 minuta krvni pritisak će se spustiti u normalu.
 • za 8 sati nivoi karbonmonoksida (toksični gas) u krvi će pasti za pola i nivoi oksigena će se vratiti u normalu.
 • za 48 sati smanjiti će se šanse da dobijete srčani udar. Sav nikotin će napustiti tijelo. Vratiti će vas se čulo za okus i miris na normalne nivoe.
 • za 72 sata bronhijalne cijevi će se opustiti i povećat će se nivoi energije.
 • za 2 sedmice će se povećati cirkulacija i poboljšavati će se narednih 10 sedmica.
 • za 3 do 9 mjeseci problemi kašlja, teškog disanja će prestajati, jer će se povećati kapacitet pluća za 10%.
 • za godinu dana će rizik od dobijanja srčanog udara pasti za pola.
 • za 5 godina rizik od moždanog udara će se vratiti na nivo kao kod nepušača.
 • za 10 godina rizik od raka pluća će se vratiti na nivo nepušača.
 • za 15 godina rizik od srčanog udara će biti na nivou kao kod nepušača.

Imate mnogo pozitivnih stvari na koje trebate misliti, naravno ako na vrijeme prestanete pušiti.

prestao sam pusiti ima mjesec dana mozda malo vise,nemam potrebu vise za cigaretom i samo prvi dan mi je bio tezak,pusio sam 15 god 2 do 3 kutije marlbora nisam imo problema sa zdravljem ni potrebu za prestankom nisam ni razmisljo o tome ali sam slucajno od prijatelja dobio knjigu Allan Car "Lako je prestati pusiti" procitao sam je za jedan dan cisto iz znatizelje i sa svakom stranicom sam osjecao da mi zelja za pusenjem slabi,i na kraj knjige sam vec znao da vise necu pusiti,sada se super osjecam kao bivsi pusac preporucam svima koji se zele rijesiti cigareta

- bivsi pusac

Srijeda, 20.06.2012. 23:02,

Prijavi neprimjeren komentar


samo bih se slozio sa ovim komentarom....ova knjiga je i mene odvojila od cigareta...a pusio sam oko 15 godina, i dosao do 2 kutije, i onda sasvim slucajno, iz znatizelje procitao ovu knjigu....i prestao pusiti...

- ADNAN

Ponedeljak, 06.08.2012. 09:28,

Prijavi neprimjeren komentar


Ja sam prestao pusiti 2010te godine i to preko noci. rekao sam sebi ne i to je bilo to. samo jaka volja i to je to. bez ikakvih preparata i prirucnika. pozdrav iz majdanpeka

- dragan

Subota, 24.11.2012. 07:34,

Prijavi neprimjeren komentar


Jbt, ovaj prica ko da je na horsu bio..

- modze

Nedelja, 02.12.2012. 22:33,

Prijavi neprimjeren komentar


I ja sam "bacio" cigare preko noci, poslije proslave nove godine sam obecao sebi da vise necu pusiti nakon 7 godina! Naravno veliko olaksanje mi je predstavljalo i to sto sam prestao da pijem. Mada i dan danas mi fali cigara, pogotovo ako neko zapali pored mene, ili kada osjetim dim. katastrofaaa ziva. Prvih 10 dana jee bilo za poludit. Mislim da je jedini nacin da se rijesi ovog poroka, samo CVRSTA VOLJA i nista drugo!

- samir

Srijeda, 12.12.2012. 16:42,

Prijavi neprimjeren komentar


7 nedjelja sretan nepušac...do kad ne znam jer jednom pušac uvijek potencijalni pušac...za sad guram dobro

- Selma

Utorak, 08.01.2013. 18:00,

Prijavi neprimjeren komentar


Ne računam u "pušački staž"ono krajem gimnazije i na faxu jer nisam redovito pušila, ali računam od vremena kad sam se prvi put zaposlila i počela svako jutro kupovati kutiju cigareta, jer sam pušila prosječno po kutiju dnevno 13 godina. Pridružujem se gornjim komentarima u smislu da treba samo jaka volja.Svako je sebi najbolji gazda-samo sam rekla neću više i gotovo.Treći dan sam usnila da pušim i odmah bila ljuta na sebe i bacila u snu pola cigarete. I tako evo 14 godina, ali je fora da ja ponekad po jednu ispušim ali to nije to i nikad više neću biti pušač niti to želim. Imam 51 godinu i nikakvih zdravstvenih smetnji u tom smislu, hvala bogu nemam.Pozdrav svim nepušačima iz Zagreba.p.s.Nikave škole i tečajevi odvikavanja, tko želi prestati pušiti neka slijedi moj primjer.

- Kika

Četvrtak, 10.01.2013. 08:34,

Prijavi neprimjeren komentar


Pusio sam 31 godinu.Nekoliko puta prestajao ,bezuspjesno.Ponekad smanjivao na 5 cigareta dnevno.Bezuspjesno.Potom se izvjesno vrijeme psihicki spremao na totalni prestanak.Procitao spomenutu knjigu,poslusao par predavanja.I prestao.Ne pusim oko tri mjeseca.Nisam se udebljao,ne jedem previse,pijem kafu kao i do sada.Mislim da sam sada sretan nepusac.

- jufka

Subota, 19.01.2013. 12:45,

Prijavi neprimjeren komentar


I ja sam pročitala knjigu.Ta metoda snage volje uopće ne djeluje, jer kao što je samir rekao, njemu se i dan danas traži cigreta. Meni se uopće ne traži niti želim više ikada da stavim tu odvratnu, prljavu cigaretu u usta. Pušila sam 1,5 do 2 kutije dnevno 6 godina, a imam 23. Knjiga je odlična i preporučila bih ju svakom pušaču, vjerujte da djeluje. Nakon što ju pročitate, neće vam pasti na pamet više ikad da uzimate cigarete.

- Matea

Petak, 15.03.2013. 14:20,

Prijavi neprimjeren komentar


Jel ima netko za prodati ovu gore spomenutu knjigu?

- Mandica

Utorak, 08.10.2013. 22:24,

Prijavi neprimjeren komentar


Pusio sam 20 godina,dakle od svojih 17 do 36 godina.Sada imam 42 godine i mogu vam reci da se moze bez cigareta.Bio sam strastveni pusac,pusio do povracanja,u proseku 3 paklice cigareta.Bio sam uveren da bez cigareta ne mogu i da i po cenu zdravlja mogu bez istih.Medjutim nesto je kvrcnulo u meni pre 6 ipo godina i rekoh sebi-Ajd izdrzi da ne zapalis do sutra-Nikada nisam rekao da prestajem da pusim,i tako,ja i dan danas ne smem to da kazem a ne pusim punih 6 ipo godina.Nije bilo lako ali izdrzalo se.Sve ovo ispisujem zato sto zelim da dokazem da se cigarete mogu ostaviti,jer ja sam bio primer najstrastvenijeg pusaca u citavom kraju.Ako ovaj moj primer moze da pomogne nekom bio bih presrecan!

- Boban Jevtic

Srijeda, 09.10.2013. 02:03,

Prijavi neprimjeren komentar


Mandica, imas u knjiznicama knjigu za posuditi...ja ju za kupiti nisam nasla...

- Ivana

Srijeda, 09.10.2013. 11:24,

Prijavi neprimjeren komentar


Ja sam, takocje ostavila cigarete, preko dana, ne preko noci, posle 25god.pusackog staza....samo sam usla u radnju, rekla, dajte mi cigarete, ustvari, nemojte da mi date, i izasla...i to je bilo to...
I ja sam citala knjigu Alena kara, ali nije na mene ostavila jak utisak..Mislim samo da cigarete ostavljaju lako, oni koji to ne moraju, u smislu...nisam imala zdravstveni problem zbog cigareta, imam para da ih kupujem, jednostavno, sam htela da prestanem, i prestala sam, i nista mi u zivotu nije bilo lakse nego to da uradim.
Ni jednom nisam osetila potrebu za nikotinom, manje sam nervozna, nisam se ugojila..... Zelim svima koji zele, da ista tako lako urade kao sto sam ja...
pozdrav

- Danijela

Srijeda, 09.10.2013. 12:30,

Prijavi neprimjeren komentar


I ja ne pusim 9 meseci posle 25god. pusackog staza,jednostavno sam rekla ne i prestala,a bila sam strastveni pusac nekad i 2 pakle dnevno.Lecila sam se od Hockina,rak limfoma i prilikom hemoterapija sam pusila,u jednoj ruci igla u drugoj cigareta...Mislila sam da nikad necu prestati i uspela sam,ne mogu jos uvek da verujem...Nisam pila nikakve tablete za odvikavanje,isla na kurseve,citala knjige,ima puno pusaca u mojoj neposrednoj okolini,kuci,ali jaka volja,karakter i uspevate...i ne treba pokleknuti,mislim da nista ne moze biti jace od nas samih i nase volje,pozdrav svima i srecno onome ko planira da ostavi cigarete.Sve se moze kad se hoce.

- Maja

Srijeda, 09.10.2013. 18:34,

Prijavi neprimjeren komentar


Ja ih bacit neeecu

- Munever

Srijeda, 09.10.2013. 20:03,

Prijavi neprimjeren komentar


Prestao prije 2 i po mjeseca, i nemam nikada nikakvu zelju da zapalim jer smrde, i skroz su bez veze.
Najveci problem je bio uz alkohol, tada ne bi imao kontrolu koliko zapravo pusim, ali danas i kad pijem ne pada mi na pamet da uvlacim taj smrad, i dim u sebe, jer se sada osjecam puno bolje, sportske aktivnosti su na vecem nivou, kapacitet pluca se pojacao (osjetno se primjeti pri trcanju, biciklarenju), i preporucio bi svakome da se rijesi tog zla.

- vermonious

Srijeda, 10.09.2014. 04:22,

Prijavi neprimjeren komentar


Ja pokusavam prestati pusiti radi svoje bolesti ali bezusjesno molila bi ako bi mi tko poklonio tu knjigu od alen carr koliko sam shvatila da uspjeva nisam u mogucnosti kupiti si je imam invalidsku mirovinu od 750 kuna 4 dana izdrzim ali 5 dan mi ruke tresu jer sam ovisnica o cigaretam bila bi zahvalna kata stanisic zgaljic 16a malinska

- kata

Nedelja, 11.01.2015. 19:59,

Prijavi neprimjeren komentar


Evo link za knjigu pa sa srecom da je procitate i prestanete pusiti.
http://sr.scribd.com/doc/98631403/Knjiga-kako-ostaviti-pušenje#scribd

- magdalena

Utorak, 27.01.2015. 22:34,

Prijavi neprimjeren komentar


@kata - imas izvrstan razlog da prestanes pustiti ako si ne mozes priustiti knjigu jer imas samo 750 kn mirovine, kako si onda mozes priustiti duhan koji te kosta vise od te knjige.
Inace eto ja isto rjesio problem preko noci. Zbog silne besparice odselio u englesku i kad sam vidio da je ovdje kutija cigareta 75 kn i sto si sve mogu prisutiti za tih 75kn bacenih u dim dnevno odmah sam prestao sa pusenje, i tako evo ulazim vec u 4-ti mjesec bez cigareta i mogu Vam reci da mi uopce ne nedostaju a pusio sam prije toga nekih 25 godina u kontinuitetu kutiju do dvije dnevno. Sve je samo stvar stanja uma i samomotivacije. Uvijek je lakse ponovo zapaliti nego reci NE

- slavonac999

Subota, 14.02.2015. 12:13,

Prijavi neprimjeren komentar


Ja sam ostavio cigare uz pomoc ove knjige.I to sa smijehom...

Alen Kar- Lak način da ostavite pušenje.

- zoran

Srijeda, 18.02.2015. 11:56,

Prijavi neprimjeren komentar


 • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Optimisti žive duže i zdravije

Pogled na svijet

Optimisti žive duže i zdravije

Pozitivan pogled na svijet povezan je sa mnoštvom stvari koje su dobre za zdravlje, tvrde naučnici. Veći...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Koji predmeti u teretani imaju najviše bakterija?

Vježbanje i higijena

Koji predmeti u teretani imaju najviše bakterija?

Mjesta okupljanja velikog broja ljudi po automatizmu su puna i različitih kolonija bakterija. Kada se tome...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Evo koliko je iskrivljen ideal ženskog tijela!

Da li je plus size model?

Evo koliko je iskrivljen ideal ženskog tijela!

Plus size modeli redovno izazivaju polemiku i diskusiju u javnosti, i dok ih neki slave, drugi ih kritikuju,...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Boravak u svemiru i 5 promjena na ljudskom tijelu

Zanimljivosti

Boravak u svemiru i 5 promjena na ljudskom tijelu

Priliku da boravi u svemiru imao je veoma mali broj ljudi, a kako se radi o potpuno nepoznatom okruženju za...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)