Šta se događa u vašem tijelu kada prestanete pušiti? Prvi učinci vidljivi su za samo nekoliko sati

Donesite pravu odluku

Prestanak pušenja može biti pravi izazov, ali ljudi koji imaju ovu ovisnost moraju imati dobro razrađen plan i moraju puno da se potrude ako žele uspjeti. Ono što je zanimljivo, potrebno je svega nekoliko sati da uvidite promjene.

Šta se događa u vašem tijelu kada prestanete pušiti? Prvi učinci vidljivi su za samo nekoliko sati

Dakle, što prije prestanete pušiti, prije ćete smanjiti rizik od ozbiljnih bolesti, kao što su rak, bolesti srca ili pluća i druge bolesti uzrokovane duhanom.

Prema Medical News Today, samo 20 minuta nakon što ste prestali pušiti, vaš se krvni tlak vraća u normalu i vaša se cirkulacija počinje poboljšavati.

Cigarete sadrže mnoge toksine, uključujući ugljični monoksid, koji u velikim dozama može biti smrtonosan i spriječiti kisik da dospije u pluća i krv.

Tako će tijelo 12 sati nakon prestanka pušenja eliminirati višak ugljičnog monoksida, a razina kisika u tijelu će se povećati. Također ćete bolje spavati, jer pušači imaju četiri puta veću vjerojatnost da će razviti poremećaje spavanja od nepušača.

Dan nakon što prestanete pušiti, rizik od razvoja srčanog udara počet će se smanjivati. Također, razina kolesterola u krvi će se prilagoditi, a tjelovježba se više neće činiti napornim, jer će razina kisika u vašem tijelu biti veća, što će vam olakšati sposobnost vježbanja.

Pušenje utječe na živčane završetke odgovorne za osjetila mirisa i okusa, pa ćete nakon prestanka pušiti primijetiti da će oni biti "oštriji".

Uspijete li se mjesec dana kloniti cigareta, vidjet ćete da će vam pluća bolje funkcionisati, nećete kašljati i nećete imati problema s disanjem. Također će se poboljšati cirkulacija krvi.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak