Šta ako izgorite na suncu? - Body.ba

Prva pomoć

Šta ako izgorite na suncu?

Piše: Selma

Subota, 02.06.2018.

Šta ako izgorite na suncu?

Ako se dovoljno ne zaštitimo od njega, sunce može biti opasno i izazvati opekotine na koži. Bez obzira na to je li vaša koža osjetljiva ili ne, od sunca bi se uvijek trebalo na pravilan način zaštititi te izbjegavati izlaganje suncu kad je ono najjače.

Ipak, ako vas je sunce "uhvatilo" pa je koža jarko crvena, peče, steže i boli na dodir, vrijeme je da poduzmete određene korake kako biste izbjegli još veće neugodnosti.

Vjerojatno nema odrasle osobe koja barem jednom nije izgorjela na suncu, odnosno zadobila sunčane opekotine. Unatoč upozorenjima, nekako kao da vas sunce iznova iznenadi svojom jačinom, pa  svake godine u prvih nekoliko dana ljetovanja pocrvenite kao "rak". Sve je to u granicama normale, ukoliko nemate zbog toga nikakve tegobe.

No, kada vas sunce "uhvati" da zadobijete sunčeve opekotine prvog pa čak i drugog stepena, a koža je jarko crvena, peče, steže i boli na dodir, vrijeme je da poduzmete određene korake kako biste izbjegli još veće neugodnosti.

Prvo što možete učiniti je da se rashladite vodom. Vrlo je važno da skinete temperaturu kože i tijela, koja zbog opekotina može biti povišena. Također, možete sebi pomoći hladnim oblozima na opečenim mjestima. Postoji mogućnost da ako su opekline jače i obuhvaćaju veću površinu da ćete i cijelo tijelo reagirati povišenom temperaturom i groznicom. Zbog toga je vrlo važno da pijete mnogo tekućine, najbolje vode, kako ne biste još dodatno dehidrirali.

Ukoliko su opekotine jake uzmite protuupalne lijekove kao što je ibuprofen ili Aspirin. Ako su ipak opekotine toliko jake da su se javili plikovi veći od 1,5 centimetara, znakovi infekcije, gnoj, pretjerana osjetljivost, a osoba je dezorijentirana, zbunjena i malaksala, obavezno i bez odgađanja zatražite pomoć ljekara.

Ječam, zeleni čaj, metvica

Ukoliko imate jake opekotine po cijelom tijelu napravite hladnu kupku u koju ste prije toga dodali zobeno brašno (fino usitnjeno). Pomoći sebi možete i s oblozima od zelenog čaja. Sve što trebate je skuhati čaj, rashladiti ga, natopiti peškir ili neku drugu krpu i staviti je kao oblog. Naime, zeleni čaj ima protuupalna svojstva.

Isto možete učiniti s čajem od metvice ili eteričnim uljem od metvice, koje možete pomiješati u mlakoj vodi, te ohladiti. S njome nježno rashladite i operite opečene dijelove.

Krastavci, krompir i ocat

Posebno opečena mjesta lagao natrljajte kriškama krastavaca ili krumpira, jer oni rashlađuju i smanjuju otekline. Papirnate ubruse natopite jabučnim ili alkoholnim octom, te ih stavite na opečena mjesta. Naime, ocat ima umirujuće djelovanje, pa pozitivno djeluje na bol, svrbež i upale. Obloge držite tako dugo dok se ne posuše, a nakon toga možete ponoviti postupak. Dva decilitra octa možete staviti i u hladnu kupku.

Aloe vera, jogurt i mlijeko

Kada ste malo rashladili kožu, premažite opekotine smjesom od ječma, kurkume i jogurta, a smjesu spravite u jednakim omjerima. Smjesu za opekotine možete napraviti od bjelanca jajeta, meda i hamamelisa. Također, zubna pasta možete ublažiti bol od opekotina i sprečava stvaranje plikova. Aloe vera također, vam može pomoći u smanjenju opekotina, a možete upotrijebiti svježi gel iz biljke ili apoteke. Vrlo je važno da gel iz apoteke bude 100 stopostotni Aloe.

Balzam koji sadrži pljuskavicu, također ima antiseptička i analgetska svojstva. Mnogi koriste mlijeko za liječenje opekotina, i ono je vrlo dobro jer je bogato, a čime drugim, nego mliječnim kiselinama, ali ono ne zatvara kožu. No, ne dajte se smesti ako vam ono pomaže. Nikako na opekline ne stavljajte bilo koju vrstu ulja ili masti jer ona zadržavaju toplinu i još više prže kožu.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Najveći hipohondar ikada 314 puta zvao hitnu pomoć

U 5 godina

Najveći hipohondar ikada 314 puta zvao hitnu pomoć

Psihički poremećaj hipohondrije, karakteriše stalno usmjeravanje pažnje na bol ili istraživanje simptoma sa...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Dejana Živković: Lice mi je bilo uništeno

Razlog neprirodnosti

Dejana Živković: Lice mi je bilo uništeno

Srbijanska manekenna poznata po vezi sa najboljim bh. teniserom Damirom Džumuhurom, često je u javnosti...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Ana Bavrka u zagrljaju misterioznog muškarca?

Nova ljubav

Ana Bavrka u zagrljaju misterioznog muškarca?

Tajanstveni mladić je zaokupio svu pažnju Ane Bavrke, par je uhvaćen u zajedničkom druženju a Ana nije mogla...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Koliko spavati? Milijarder izazvao burnu raspravu

Nema vremena za san

Koliko spavati? Milijarder izazvao burnu raspravu

Poduzetnik i vizionar kog su maestralni poslovni potezi uveli u svijet najbogatijih ljudi na svijetu Elon...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)