Pametnim izalaganjem suncu i odgovarajućom zaštitom, možete iskoristiti najbolje od UV zraka - tamna koža bez crvenila i opekotina. Ali, hrana ima ogromnu ulogu kada je riječ o pametnom tamnjenju. Zato, bar mjesec dana prije odmora, primjenite ova pravila u ishrani:
Šta da jedete kako biste fino potamnili?
Korisni savjeti1. Za doručak pripremite sendvič i dimljeni losos u fileu. Crveno/roze meso je bogato omega 3 masnim kiselinama koje smiruju upalu kože. Slično desjtvo imaju i sardine, pastrmka i riblje ulje koje može da se konzumira kao dodatak u ishrani.
2. Ljetnju košaru za voće i povrće napunite sa dinjama, lubenicama, grejpfrutom i paradajzom. Konzumacija ovog voća i povrća bogata je likopenom koji pomaže koži da se navikne na UV zračenje, a štiti od direktih opeklina.
3. Želju za nečim slatkim zadovoljite tamnom čokoladom. Flavonoid u čokoladi ima jako antioksidativno dejstvo koje umanjuje oštećenje kože.
4. Kada sunce dostigne svoj maksimum, dozvolite sebi jak obrok sa što više špinata, blitve ili brokule. Uz njihovu konzumaciju ćete omogućiti dovoljnu količinu vitamina A koji štiti od iritacija, potiče obnovu ćelija i poboljšava vlažnost kože.
5. Bez flašice vode ne napuštajte svoj dom. Napravite zeleni čaj i stavite ga u frižider, pa konzumirajte ga uz ručak i večeru. Zeleni čaj sadrži aminokiseline i moćne antioksidanse koji spriječavaju upale i procese koji su odgovorni za starenje kože.