Što se desi kad naneseš proizvod za samotamnjenje? - Body.ba

Koliki je rizik?

Što se desi kad naneseš proizvod za samotamnjenje?

Piše: Selma

Srijeda, 23.05.2018.

Što se desi kad naneseš proizvod za samotamnjenje?

Sunčeve zrake su škodljive i tačka. Ne samo da ten brže stari od izlaganja suncu, nego se i dokazano izlažeš opasnostima od ozbiljnih bolesti kao što je rak kože. Ali ljeto se bliži, a nijedna od nas ne želi ispod lagane haljinice ili topića bez rukava pokazati kožu bijelu kao sir.

Srećom, možeš lagano preplanuti i bez sunca i bez solarija i izgledati kao da si i preko zime skoknula na Maldive zahvaljujući proizvodima za samotamnjenje koji su danas vrlo kvalitetni i više ne ostavljaju ružne narandžaste mrlje na koži, odjeći i plahtama.

Dakle, stvar je riješena, misliš veselo. No, nije to tako jednostavno. Jedna britanska dermatologinja upravo je upozorila da postupak samotamnjenja ima štetne posljedice za kožu baš kao i sunčanje pod prirodnim zrakama. Aktivni sastojak proizvoda za samotamnjenje, DHA, tjera stanice površinskog sloja kože da potamne u istom stresnom oksidacijskom procesu što ga izazivaju i sunčeve zrake.

Ne znamo još koje su dugoročne posljedice, ali zna se da je oksidacija povezana sa starenjem i bolestima - kaže dr. Stephanie Williams iz londonske klinike za kožne bolesti Eudelo. Drugim riječima, i samotamnjenje i sunčanje imaju isti nepovoljni učinak: koža je doduše preplanula, ali istodobno je i nepovratno stradala.

Da svar bude gora, ako koristiš sprej za samotamnjenje, nećeš DHA nanijeti samo na kožu, nego ćeš ga i udisati, a kad taj hemijski spoj, punim imenom dihidroksiaceton, uđe u pluća i dišni sistem, može izazvati astmu i razne druge probleme te naposljetku i rak.

Nije sve tako crno, tvrdi dr. Doris Day, dermatologinja iz New Yorka. - Ne moraš baciti sve proizvode za umjetni brončani ten, samo pazi da ih apliciraš oprezno, štiteći nos, usta i oči - kaže dr. Day, koja savjetuje i da losion ili kremu za samotamnjenje naneseš uvečer, a ne ujutro pa ćeš tako umanjiti posljedice oksidacije. No, dr. Williams smatra da bi najpametnije bilo odustati od samotamnjenja kao takvog. - Lažna preplanulost podržava stav da je dobro imati kožu potamnjelu od sunca, a nije. Moramo se naučiti prihvatiti svoju prirodnu boju tena - odlučno je izjavila dr. Williams.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Koji predmeti u teretani imaju najviše bakterija?

Vježbanje i higijena

Koji predmeti u teretani imaju najviše bakterija?

Mjesta okupljanja velikog broja ljudi po automatizmu su puna i različitih kolonija bakterija. Kada se tome...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Evo koliko je iskrivljen ideal ženskog tijela!

Da li je plus size model?

Evo koliko je iskrivljen ideal ženskog tijela!

Plus size modeli redovno izazivaju polemiku i diskusiju u javnosti, i dok ih neki slave, drugi ih kritikuju,...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Boravak u svemiru i 5 promjena na ljudskom tijelu

Zanimljivosti

Boravak u svemiru i 5 promjena na ljudskom tijelu

Priliku da boravi u svemiru imao je veoma mali broj ljudi, a kako se radi o potpuno nepoznatom okruženju za...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Dokaz da je moguće: Francuzi pobjeđuju pušenje

Milion pušača manje

Dokaz da je moguće: Francuzi pobjeđuju pušenje

Izboriti se sa nikotinskom ovisnošću nije lako, ali da je i daleko od nemogućeg protekle godine su dokazali...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)