Istezanje - tehnike i prednosti - Body.ba

Poboljšava fleksibilnost

Istezanje - tehnike i prednosti

Piše: Adnan Ćosić

Ponedeljak, 09.08.2010.

Istezanje - tehnike i prednosti

Istezanjem se poboljšava fleksibilnost mišića i smanjuje mogućnost od povreda.

„Istezanje je obavezno! „ je poruka koju su vježbači različitih ciljeva jako često čuli. Cilj je naravno bio da se poveća fleksibilnost mišića i da se smanje mogućnosti od eventualnih povreda. Istezanje se često preporučuje u procesima zagrijavanja prije ili rashalđivanja poslije treninga. Važno je naglasiti da istezanje nije isto što i zagrijavanje ili rashlađivanje, ali je jako često uključeno u pomenute procese. Dobrobiti istezanja se mogu ogledati u različitim fazama (prije ili poslije treninga) i kroz različite tehnike.

Prednosti istezanja

Postoji mnogo prednosti, a neke od njih su:

Poboljšava fleksibilnost i opseg pokreta

Radi se o najočitoj prednosti koju možete dobiti od vježbi istezanja i to je obično razlog zašto osobe uopće počinju sa istezanjem. Međutim, razlozi za istezanje bi trebali biti dublji od pomenutog, poput toga zašto trebate da poboljšate fleksibilnost?! Da li se radi o poboljšavanju performansi u sportu ili prevencija od povreda.

Prevencija od povreda

Biti feksibilan može pomoći u prevenciji od povreda. Te povrede mogu biti aktune prirode, poput istegnuća tetive ili da se radi o sindromu prenaprezanja.

Istezanje je dio procesa zagrijavanja (warm-up) prije treninga ili neke aktivnosti već jako dugo vremena. Smatra se da mišići koju su fleksibilni, zagrijani i istegnuti prije treninga su manje podložni aktunim povredama. Dinamičko ili aktivno istezanje se preporučuje za proces zagrijavanja prije treninga ili aktivnosti u odnosu na tradicionalno tj. statično istezanje.

Spriječavanje pojave „odgođene mišićne boli“ (DOMS)

Odgođena mišićna bol (DOMS) se javlja 24-48 sati nakon vježbanja. Istezanje prije i nakon treninga (kao i cooling down vježbe) mogu umanjiti ovu pojavu.

Poboljšavanje performansi u sportovima

Mnogi sportovi zahtijevaju visoku razinu fleksibilnosti, primjerice atletika i gimnastika. Ali čak i sportisti u sportovima kao što su ragbi, gdje je fleksibilnost nije ključna komponenta, mogu poboljšati svoje performanse tako što ćete postati fleksibilniji.

Kako bi imali zdrave mišiće, oni moraju biti fleksibilni. To će pomoći u spriječavanju povreda, ali isto tako će vam omogućiti da ih razvijate i dobijete na snazi kroz vježbanje gdje je uključen cijeli raspon pokreta u zglobu. To daje prednost u odnosu na nekoga ko ima ograničeni raspon pokreta.

Oslobađanje stresa

Istezanje opušta mišiće, ali ujedno i vas, te može pomoći u oslobađanju stresa. Tipičan primjer su mišići na vratu. Također, istezanje se koristi u mnogim rehabilitacijskim programima.

Tipovi istezanja

Statičko istezanje

Statičko istezanje je tip istezanja gdje mišić postepeno dovodite u raspon do mjere kada osjetite blago istezanje mišića, a zatim ga zadržavate do nekih 10 do 30 sekundi. Ako postoje osjećaji boli ili nelagode raspone istezanja treba smanjiti kako bi se spriječilo prekomjerno istezanje i oštećenja mišića.

Dinamičko istezanje

Dinamičko istezanje je zamjena za statično istezanje u procesu zagrijavanja prije treninga ili aktivnosti i predstavlja skupinu pokreta koji su tipični za većinu sportova, ali se i mogu prilagoditi određenim sportovima. Dinamičko istezanje uključuje mišić u cijeli raspon pokreta, počinjujući sa malim rasponom i postepenim povećanjem raspona i brzine. Sastoji se od kontroliranih pokreta koji se nreplaze normalan raspon pokreta. Ukoliko dođe do prekoraćenja tog raspona, onda možemo govoriti o blasitičkom istezanju. Broj ponavljanja se izvodi do pojave osjeća umora, prosječno nekih 8 do 12 ponavljanja.

Balističko istezanje

Radi se o jako agresivnom istezanju gdje se mišići dovode do svojih granica i pokušavaju istegnuti pokretima izvan prirodnog raspona. Ova vrsta istezanje se rijetko preporučuje zbog mogućih povreda i nema bolji efekat istezanja od drugih, sigurnijih metoda, poput PNF ili aktivnog istezanja.

Pasivno istezanje

Radi se o istezanju koje se izvodi uz pomoć partnera ili nekog drugoh pomoćnog sredstva. Istezanje sa partnerom se obično koristi za istezanje donjeg dijela leđa i zadnje lože natkoljenice.

Izometrijsko istezanje

Izometrijsko istezanje je vrsta statičkog istezanja gdje zapravo ne dolazi do pomjeranja zglobova,  ali ipak dolazi do istezanja je postoji antagonistička sila ili otpor. Tipičan primjer je guranje nekog nepomičnog objekta bez ikakvih pokreta.


Redoslijed istezanja

Preporučuje se istezanje mišića koji su sinergisti  u većini pokreta istezanja, jer će pružati manji otpor prilikom istezanja primarnih mišića.

Stručnjaci savjetuju da se istežete prema slijedećem rasporedu:

1.    gornji i donji dio leđa
2.    bočne strane trupa
3.    stražnjica (gluteus)
4.    natkoljenice i prepone
5.    listovi i lože
6.    prednja strana potkoljenice
7.    kvadriceps
8.    ruke
9.    grudi

Savjeti za zagrijavanje i istezanje prije treninga sa težinama

Zagrijavanje

-    Zagrijate se najmanje 10-tak minuta prije početka treninga.
-    Radite aktivnosti koji će biti slične primarnim aktivnostima tokom treninga samo sa manjim intenzitetom, što bi značilo da ako će te raditi potisak sa klupe uradite jednu seriju tokom zagrijavanja ali sa manjim težinama.
-    5 do 10 minuta kardio aktivnosti na biciklu ili traci za trčanje će poboljšati krvotok i bićete spremniji za trening sa tegovima.

Istezanje

-    Istezanje prije treninga može biti od pomoći, ali može umanjiti performanse u nekim sportovima, uključujući i dizanje tegova. Ovisno o sportu kojim se bavite, odlučite da li će te se istezati.
-    Obično se istežite i držite mišić u istegnutom stanju do 30 sekundi uz normlano disanje.

Mozete li staviti linkove za video , koji pokazuje nacine istezanja ?

- Upitnik

Srijeda, 26.01.2011. 19:46,

Prijavi neprimjeren komentar


Nije video, ali je poprlično kompletna lista vježbi za istezanje sa slikama i opisima.

pozz.

http://www.sportsinjuryclinic.net/cybertherapist/stretching/allstretches.php

- brutalee

Četvrtak, 27.01.2011. 20:58,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>One su najzgodnije atletičarke današnjice

Sposobnost i ljepota

One su najzgodnije atletičarke današnjice

Pored iznimnih sposobnosti koje posjeduju i koje demonstriraju na mitinzima širom svijeta, atletičarke...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 10 najzanimljivijih fitness činjenica

Stvari koje niste znali

Top 10 najzanimljivijih fitness činjenica

Čak 69% muškaraca smatra da su u dobroj fizičkoj formi, dok je samo 13% zaista spremnih. To je samo jedna od...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Najplaćeniji penzioneri u svijetu sporta

Trud im se i ispaćuje

Najplaćeniji penzioneri u svijetu sporta

Informacija da slavni fudbaler David Beckham u penziji zarađuje oko milion funti sedmično, ostavila je bez...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Ona je najzgodnija pripadnica američkog Air Forcea

Fitness model u uniformi

Ona je najzgodnija pripadnica američkog Air Forcea

Alysia Macedo je od svoje devetnaeste godine pripadnica američkih vazduhoplovnih snaga, a kroz svoje stalno...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži fotogaleriju

Komentari (0)