Bezglutenska dijeta

Hrana bez glutena: šta je dozvoljeno, a šta nije?

Piše: Body.ba

Utorak, 27.12.2011.

Hrana bez glutena je ona koja isključuje protein gluten. Gluten se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, ječam, raž i pšenoraž (kombinacija pšenice i raži). Hrana bez glutena se koristi pri izlječenju celijakije. Gluten izaziva upale u malim crijevima, kod ljudi sa celijakijom. Zbog toga ljudi koriste hranu bez glutena da kontrolišu njihove znakove i simptome, i da spriječe komplikacije.

U početku, uzimanje hrane bez glutena može biti frustrirajuće. Ali s vremenom, strpljenjem i kreativnošću, shvatit ćete da postoji hrana koju ste ranije jeli, ali nema glutena u sebi; i pronaći ćete i zamjenu za hranu koju volite, a ima gluten u sebi.

Svrha

Svrha ishrane bez glutena jest u liječenju oboljelih od celijakije.

Detalji o ishrani

Prelazak na ishranu bez glutena je velika promjena, i kao svaka druga, potrebno je vremena da se na to čovjek navikne. U početku se možete osjećati uskraćeni zbog svih ograničenja. Ali, pokušajte ostati pozitivni i fokusirani na hranu koju zapravo možete jesti. Također, možda ćete biti iznenađeni koliko postoji prehrambenih produkata, poput hljeba, paste bez glutena u današnje vrijeme. Ako sad krećete s ishranom bez glutena, pomoglo bi vam da se konsultujete sa nutricionistima, da vam daju savjete i da odgovore na neka vaša pitanja, kako ne uzimati gluten, a svejedno jesti zdravo i izbalansirano.

Dozvoljena hrana

Mnoga zdrava i ukusna hrana je po prirodi bez glutena:

-    Grah, sjemenke, orašasti plodovi u neprerađenom obliku
-    Svježa jaja
-    Svježe meso, riba i perad (nepohano, u tijestu ili marinirano)
-    Voće i povrće
-    Većina mliječnih proizvoda

Važno je biti siguran da se ta hrana ne obrađuje i ne miješa sa hranom koja sadrži gluten, aditive ili konzervanse. Mnoge žitarice i škrob mogu biti dio ishrane koja ne sadrži gluten:

-    Amarant
-    Heljda
-    Kukuruz i kukuruza
-    Brašno bez glutena (riža, soja, kukuruz, krompir, grah)
-    Kukuruzna kaša
-    Proso
-    Riža
-    Kineska šećerna trska
-    Soja
-    Tapioka

Uvijek izbjeći hranu i piće koji sadrže:

-    Ječam
-    Raž
-    Tritikale (pšenoraž)
-    Pšenica

Izbjegavanje pšenice može biti izazovno, jer mnogi pšenični proizvodi dolaze u mnogim varijantama i pod raznim imenima. Slijedi lista pšeničnih proizvoda za izbjegavati:

-    Griz
-    Krupnik
-    Bulgur
-    Kamut
-    Brašno, graham brašno

Stvari koje treba izbjegavati, osim ako nema naljepnice koja govori da na sadrži gluten:

-    Pivo
-    Hljeb
-    Kolači i pite
-    Bomboni
-    Žitarice
-    Krekeri
-    Pomfrit
-    Imitacije mesa i morskih plodova
-    Tjestenina
-    Salate
-    Umaci, uključujući i sojin umak
-    Sezonski mix sa rižom
-    Povrće u umaku

Određene žitarice, kao što je zob, mogu biti kontaminirane sa pšenicom tokom razvoja i faze prerade u proizvodnji. Zbog toga, doktori i nutricionisti obično preporučuju izbjegavanje zobi, osim ako nije specificirano da se u njoj ne nalazi gluten.

Također biste trebali biti oprezni za neke druge proizvode koje jedete ili biste mogli doći u kontakt s njima, a sadrže gluten. To uključuje:

-    Prehrambene aditive, kao što je sladivo, modificirana hrana škrob
-    Lijekovi i vitamini koji koriste gluten kao vezivo
-    Plastelin za igru

Pazite na križnu kontaminaciju hrane

Križna kontaminacija hrane se desi kad hrana bez glutena dođe u dodir sa onom koja sadrži gluten. To se može desiti, na primjer prilikom pakovanja hrane, ako se koristi isti pribor za obje vrste. Zbog toga, neka hrana ima oznake da je „moguće da sadrži gluten“. Ali, budite svjesni da označavanje hrane s  tom oznakom nije obavezno i ne mora značiti da svi to rade, zbog toga budite oprezni i čitajte cijelu listu sastojaka. Ako niste sigurni da li hrana sadrži gluten, nemojte to kupiti.
Do križne kontaminacije može doći i u kući ako se više vrsta hrane priprema na istoj površini ili sa istim priborom, nedovoljno očišćenim. Na primjer, korištenje istog tostera za kruh sa glutenom i bez je jednostavni primjer križne kontaminacije. Razmislite o promjenama koje trebate uvesti u kući, školu, na poslu da spriječite kontaminaciju.

Rezultati

Ljudi koji boluju od celijakije i pridržavaju se prehrane bez glutena, imaju manje simptoma i komplikacija bolesti. Ljudi sa ovom bolesti moraju jesti isključivo hranu bez glutena do kraja života. U nekim teškim slučajevima, čak ni ta prehrana ne sprječava simptome bolesti, pa doktori potežu za nekim lijekovima i medicinskim tretmanima za potiskivanjem imunološkog sistema.

Rizici

Ne uzimanje dovoljno vitamina.

Sviđa mi se treba biti još podrobnije, npr. što to značislatae izbjegavati, zar zelena salata sadrži gluten

- Alma

Nedelja, 18.11.2012. 23:45,

Prijavi neprimjeren komentar


ovo za salatu mislim da misli na one takozvane "salate" pune dodataka i aditiva koje možeš naći u restoranima brze hrane.Salata kako salata je povrće i može se jesti.Mislim :D

- aaattt

Četvrtak, 03.04.2014. 16:02,

Prijavi neprimjeren komentar


Ponfrit dal se smije doma pečeni krumpir jesti ili nikakav oblik pečenog krumpira u rolu, u ulju, malo sam po tom pitanju zbunjena. ili se to odnosi samo na ponfrit duboko zamrznut

- Irena

Utorak, 17.06.2014. 20:45,

Prijavi neprimjeren komentar


Krumpir kao krumpir ne sadrzi gluten, MOZE ga sadrzavati duboko smrznuti (kupovni) pomfrit, ali moze se naci i onaj koji ima oznaku bezglutena....

- master celijakicar

Petak, 19.09.2014. 10:30,

Prijavi neprimjeren komentar


Veliki pozdrav i hvala za ovako korisno obrazlozenje ..Ja ima pitanje u vezi ove liste koju trebamo izbjegavati ..
Salate ..sta podrazumijevate pod salatamo koje ne bi smo trebali koristiti ? Laneno brasno da li je bez glutena?
Veliko hvala

- Hasiba

Ponedeljak, 29.09.2014. 01:46,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare

BlaBla

>Ovo je hrana koju uposlenici fast-foodova ne jedu

Gađenje

Ovo je hrana koju uposlenici fast-foodova ne jedu

Niko bolje ne zna kako se pravi hrana, od kojih sastojaka i kakav je nivo higijene pribora prilikom...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Dosta je bilo plakanja: Izrežite luk bez suza

Jednostavno rješenje

Dosta je bilo plakanja: Izrežite luk bez suza

Koliko ste suza prolili režući luk? Ako ste jedna od osoba kojoj priprema salate skoro uvijek predstavlja...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Kako oguliti kivi za pet sekundi?

Saznajte

Kako oguliti kivi za pet sekundi?

Sezona ovog kiselkastog voća samo što nije počela, ali i odbojnost naspravm dosadnog ljuštenja kivija. Kako...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Kako da odmrznete meso za pet minuta?

Zanimljivosti

Kako da odmrznete meso za pet minuta?

Morate brzo da spremite ručak, a meso vam je zamrznuto? Kada imate malo vremena, a sastojci vam nisu...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)