Pet najboljih prirodnih probiotika - Body.ba

Pomagači crijevima

Pet najboljih prirodnih probiotika

Piše: Body.ba

Srijeda, 26.02.2014.

Pet najboljih prirodnih probiotika

Kao što nam je dobro poznato da postoje bakterije koje uzrokuju zdravstvene probleme, isto tako postoje i bakterije koje su od velike pomoći ljudima, a najprije su to bakterije koje se nalaze u crijevima, a koje drugačije nazivamo probioticima.

Ove vrste bakterija pomažu organizmu da lakše apsorbuje vitamine i minerale iz hrane, a koji su ujedno od ključnog značaja za normalan rad organizma.

Sve što treba je češće konzumirati namirnice bogate prirodnim probioticima, te na taj način osigurati zdravlje kompletnog organizma. U nastavku donosimo vam pet najbitnijih namirnica sa probioticima:

- Jogurt

Najpoznatiji probiotik, koji se u prodavnicama može naći u nekoliko oblika, a onaj koji bi svakako trebalo birati je jogurt sa aktivnim kulturama - bakterijama koje su ključ cijele ove priče.

- Kiseli kupus

Još jedan poznati probiotik koji slovi za veličanstvenu zdravstvenu namirnicu koja čuva zdravlje i ojačava imunološki sistem.

- Kefir 

Piće koje se proizvodi tako što se kefir zrno doda u mlijeko, što potiče proces fermentacije. Sve to izaziva nastanak širokog spektra probiotskih bakterija koje obitavaju u kefiru, a od velikog su značaja za crijevnu floru.

- Pivo od đumbira

Probiotik koji sadrži malu količinu alkohola, ali budući da ona iznosi i manje od 0,5 procenata, ovo pivo ne spada u alkoholna pića. Inače, ovakav gazirani probiotik je dokazani pomoćnik probave.

- Kombuha

Kineski osvježavajući napitak koji se proizvodi izazivanjem fermentacije zaslađenog crnog čaja, još jedan je u nizu prirodni izvor "dobrih" bakterija koje potpomažu rad crijeva.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Alkoholičarske nacije

Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Pored toga što alkohol uništava zdravlje i sputava fizičke performanse ljudskog tijela, većina ljudi ne mari...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Zvanične statistike

Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Jedan od najboljih pokazatelja da se na stilove života i načina ishrane pripadnika nekih nacija ne treba ni...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Gladni Bob Sapp: Zagrepčani jedva nahranili diva

Div od 159 kilograma

Gladni Bob Sapp: Zagrepčani jedva nahranili diva

Legendarnog diva među borcima Boba Sappa, veoma dobro pamte svi koji su pratili MMA i slične kombinovane...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 10 najdebljih fudbalskih majstora

Fudbalske debeljuce

Top 10 najdebljih fudbalskih majstora

Dok u fudbalu postoje primjeri isklesanih i fascinantno građenih igrača, istovremeno s velikim isti posao...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)