Glukozamin: Suplement koji spašava bolne zglobove - Body.ba

Zglobovi i hrskavice

Glukozamin: Suplement koji spašava bolne zglobove

Piše: Alem Haznadarević

Petak, 23.06.2017.

Glukozamin: Suplement koji spašava bolne zglobove

Jedan od suplemenata kog jako cijene kako bodybuilderi tako i sami ljekari je spoj aminogrupe glutamina i glukoze poznat kao glukozamin. U vezivnim tkivima ljudskog tijela se nalazi u dosta visokim koncentracijama, pa baš iz tog razloga je idealan pomagač osobama koje imaju problema sa zglobovima, hrskavicama, tetivama ili ligamentima.

Glukozamin sulfat stimuliše ugradnju sumpora u hrskavicu, kao i produkciju veoma važne sinovijalne tečnosti koja služi za podmazivanje zglobova. Kroz sve to, glukozamin poboljšava fleksibilnost i omogućuje čvršće prijanjanje između kostiju zglobova. 

Osobe koje se suočavaju sa bolovima u koljenima, kukovima, kičmom i zglobovima, bilo da su izazvani povredama ili da im je dijagnosticiran artritis, korištenjem glukozamina bi trebale osjetiti olakšanje, čak i značajnije nego što bi bio slučaj sa korištenjem protuupalnih nesteroidnih lijekova kakvi su Andol, Voltaren i drugi, i to bez nuspojava kakve taj tip lijekova sa sobom nosi. Interesantno je što su neka istraživanja otkrila da ovaj aminošećer pomaže i kod bolova u donjem dijelu leđa, koje je statistički gledano barem jednom u životu osjetila svaka treća osoba na svijetu.

Velikim naučnim istraživanjem provedenim u saradnji 16 američkih univerziteta, tokom kog su između 2006. i 2010. godine učešće uzele 1583 osobe sa dijagnozom osteoartritisa, utvrđen je procenat efikasnosti korištenja glukozamina  na smanjenje bola od sjajnih 70 posto, a generalno stanje pored usporenja razvoja bolesti, poboljšano je kod 20 posto pacijenata.

Glukozamin je inače u najvećem dijelu prisutan u hitinu ljuštura školjki i rakova, te je unos u vidu suplementa i jedini način dostavljanja hrskavicama i zglobovima te spasonosne supstance.  Baš zbog njegovog porijekla, glukozamin bi trebale izbjegavati jedino osobe koje su alergične na rakove, školjke i puževe. U svim ostalim slučajevima nuspojave su minimalne, pa je tako samo u 3 posto slučajeva zabilježena pojava mučnine, depresije, a moguće su i određene neugodnosti u želucu.

Utvrđeno je da se oralnim unosom 95 posto unesenog glukozamina uspije apsorbovati kroz stijenku crijeva, a od te količine, oko 30 posto se uskladišti za kasnije korištenje prilikom sinteze dodatnih vezivnih tkiva.

Jednostavnim rječnikom rečeno, glukozamin osobama koje imaju problema sa zglobovima olakšava stanje, svojim protuupalnim svojstvima ublažuje gorući problem koji se osjeća prilikom svakog pokretanja zgloba, te u konačnici pomaže izgradnju hrskavice i drugih vezivnih tkiva.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson iskreno

Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson je istinska legenda bodybuildinga, nesalomljivi sportista koji na najbolji način svijetu...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

I do 500 funti dnevno

Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

Nestvarno mnogo plaćeni frizeri fudbalskih zvijezda čije kreacije na glavama predstavljaju na svakoj novoj...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Alkoholičarske nacije

Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Pored toga što alkohol uništava zdravlje i sputava fizičke performanse ljudskog tijela, većina ljudi ne mari...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Zvanične statistike

Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Jedan od najboljih pokazatelja da se na stilove života i načina ishrane pripadnika nekih nacija ne treba ni...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)