Savjeti

Kako se udebljati na zdrav način?

Piše: Body.ba

Petak, 16.08.2013.

Možete naići na stotinu dijeta, savjeta i trikova na koji način skinuti kilograme i dok se većina ljudi bori sa viškom kilograma, ne posvjećuje se dovoljno pažnje osobama koje imaju suprotan problem. Ukoliko smatrate da vam nedostaje nekoliko kilograma za zdraviji i ljepši izgled, pročitajte neke od savjeta koji će vam pomoći da postignete vaš cilj na zdrav način.

Jedite često
Ovo pravilo važi i za one koji žele izgubiti na težini, ali razlika je u izboru namirnica. Iako mršavije osobe mogu dozvoliti sebi kalorične grickalice, nije sve u broju kaloriju, koliko u pametnom izboru. Hrana koju jedete treba da bude kombinacija proteina, skroba, povrća i masti. Konzumirajte hljeb, napravljen od cijelih žitarica, tjestenine, mliječne proizvode sa niskim procentom masnoće, voće i povrće.

Proteinski šejkovi
Proteini hrane mišiće i pomažu da se težina koju želite dobiti, pohrani na pravim mjestima. Bez razlike da li ćete pripremiti neke od recepata koje možete pronaći na internetu ili ćete se odlučiti za gotovu formulu, šejk može biti odličan način da kontrolišete tjelesnu težinu. Kao sastojke koristite nemasno mlijeko, svježe sokove i sjemenke. Pijte tačno 30 minuta prije početka oborka, a ne za vrijeme obroka kako ne biste se zasitili prije vremena. Ako imate problema sa apetitom, probajte sa kratkim šetnjama prije jela, ili sa nekim lakšim voćnim šejkom koji će vam osvježiti želudac.

Vježbajte
Svi znamo koje su koristi redovnog vježbanja, ali za one koji žele da se na zdrav način udebljaju, ovaj dio je jako bitan. Osim što će vam to pomoći u oformiranju tijela na pravi način, redovno vježbanje će vam otvoriti i apetit. Kada nabijete mišićnu masu onda ćete bez problema dobiti i formu tijela koju toliko želite. Jedite visokoproteinske čokoladice ili pijte proteinske šejkove odmah poslije vježbanja, kako biste nahranili mišiće. Isto tako, dok vježbate, dobro je da konzumirate visokokalorične i visokoproteinske šejkove prije spavanja.


Kalorične užine i dodaci
Iako veliki broj običnih smrtnika mora stalno da obraća pažnju da ne unose kalorične užine, vi slobodno možete da izbjegnete ovo pravilo. Stavite ekstra sosa u salatu, izrendajte trapist preko pomfrita, ima jako puno ukusnih kombinacija koje sebi možete dozvoliti. Isto tako, za užinu grickajte orašaste plodobe, konzumirajte kikiriki puter, suho voće i avokado, kombinujte ove produkte sa drugom hranom. Ipak, i dok želite da dobijtete par kilograma, trebate oprezno da unosite šećer i birate zdrava slatka zadovoljstva. Ako nemate problema sa holesterolom, možete uživati u punomasnim mliječnim proizvodima. Umjesto vode, pijete sokove, u salatama, supama i čorbama dodajte maslinovo ulje, a kao zamjenu za neke obroke pijte kalorični šejk.


Dodaci u ishrani
Nepravilna ishrana narušava blagostanje organizma, zato je jako važno da nadopunite nedostatke vitamina i minerala. Na pijacama i u raznim marketima postoje bezbrojni dodaci za ishranu, na vama ostaje da izbarete one koji vama najviše odgovaraju i koji vam se najviše sviđaju. Ukoliko imate problema sa apetitom, ovo može biti jednostavno rješenje.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Neuništivi kraljevi sa preko 700 mečeva u eliti

Važnost zdravog života

Neuništivi kraljevi sa preko 700 mečeva u eliti

Držati se perfektno svih pravila i živjeti životom profesionalnog sportiste tokom cijele karijere, jeste...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Koristila je steroide 90-ih, ovako izgleda danas

Žene i testosteron

Koristila je steroide 90-ih, ovako izgleda danas

Denise Rutkowski je devedesetih godina prošlog vijeka bila više od zgodne fitness takmičarke, a onda se...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Narod sa najzdravijim srcima ma Planeti

Učimo od njih

Narod sa najzdravijim srcima ma Planeti

Veoma interesantno istraživanje sa svojim potpuno impresivnim rezultatima, objavljeno je u britanskom...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Model sa aknama: Starlie ohrabrila druge djevojke

Iskrena Starlie Smith

Model sa aknama: Starlie ohrabrila druge djevojke

Dok se djevojke grozničavo trude sakriti svaku aknu na svom licu prilikom izlazaka vani, sigurno im ne pada...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)