Kako održavati mišićnu masu?

Sitnim koracima do zdravih i vitkih mišića

Gubitak mišićne mase je normalan dio starenja koji je nemoguće zaustaviti, ali postoje stvari koje možemo uraditi da ga usporimo. Većina muškaraca tokom života izgubi i do 30% svoje mišićne mase.

Kako održavati mišićnu masu?

Kada nemamo dovoljno mišićne mase, osjećat ćemo se slabije i teže će nam biti da se krećemo. Ovo može povećati rizik od pada i prijeloma. Postoje brojni načini da održavamo mišićnu masu kako bismo se osjećali bolje, lakše kretali i naravno bolje izgledali. Bez obzira na to da li redovno vježbate, jedete zdravo i razinu vaše kondicije, mišićnu masu možete održavati na određene načine, a Body.ba vam u nastavku donosi nekoliko korisnih metoda:

Moć proteina

Proteini su prvi na listama namirnica za održavanje mišića i to s dobrim razlogom. Morate se pobrinuti da unosite dovoljno proteina kako biste pomogli svom tijelu, te je svakoj osobi potrebna različita količina ovog važnog makronutrijenta. Obrok koji je odličan za sve uzraste čiji će nas specifični okus vratiti u djetinjstvo, je upravo Čokolino Protein Power. Ovo je namirnica koja obiluje vitaminima, mineralima, ugljikohidratima, zdravim mastima i naravno proteinima. Namijenjen je upravo sportašima i onima koji su u potrazi za ukusnim i praktičnim obrokom koji obiluje proteinima.

Protein Power je nutritivno izbalansiran proizvod na bazi riže i zobi, a sadrži i dodatak najkvalitetnijih proteina na bazi surutke. Proteini na bazi surutke su u posljednjih nekoliko godina postali veliki trend u svijetu zdrave ishrane, obzirom da je surutka izvor svih esencijalnih aminokiselina. Ovo znači da nam ove vrste obroka mogu pomoći da gradimo i održavamo mišićnu masu.

Za pripremu ovog ukusnog obroka bogatog mineralima, vitaminima i drugim značajnim sastojcima potrebno je samo nekoliko minuta. U posudu naspite 250 ml mlijeka, a potom dodajte šest kašika ukusnog Čokolino Protein Powera. Ovaj obrok možete pripremiti prije, tokom ili nakon treninga, a idealan je i za konzumaciju ujutro ili navečer. Kada su proteini u pitanju, važno je da ih unosimo tokom cijelog dana u ravnomjernim razmacima. Stoga je Čokolino savršen dodatak vašoj ishrani ako želite osigurati zdrave i jake mišiće.

Trening snage

Prirodni gubitak mišića je normalan, a kako starimo on se povećava. Kako biste spriječili ovu pojavu, najbolje je da se okrenete treningu s utezima. Dovoljno je da ovaj trening obavite dva ili tri puta sedmično, te je važno da date vašim mišićima vremena da se oporave. Ovo je trening koji pokreće različite skupine mišića u tijelu, što će ih širiti i jačati. Uz uravnoteženu ishranu, trening s utezima je vjerovatno najbolji način da postignete mišićavu i vitku figuru.

Zdrava dijeta

Naglasili smo važnost proteina za naše mišiće, ali postoje i druge stvari koje treba uzeti u obzir kada je ishrana u pitanju. Ako se tokom dana previše krećete, ali ne unosite dovoljno hranjivih sastojaka, vjerovatno nećete postići rezultate koje želite. Moguće je da ovako gubite mišiće, što može biti pogubno za naš organizam. Trening snage nam pomaže da održavamo mišiće, a kada ga spojimo s uravnoteženom ishranom naše tijelo će nam biti zahvalno. Dakle, pored proteina, pobrinite se da unosite dovoljno zdravih masti i ugljikohidrata, te jedite dosta voća i povrća i smanjite unos prerađene hrane bogate šećerom.

Ne pretjerujte s alkoholom

Prekomjeran unos alkohola nikako nije koristan za naše tijelo i mišiće. Ovo je napitak koji opterećuje naše mišiće, te povećava nivo estrogena i smanjuje testosteron kod muškaraca. Akohol će uzrokovati gubitak mišića. Stoga definitivno potpuno izbjegavajti alkohol ili se potrudite da smanjite unos. Ovo je proizvod koji loše utječe na brojne funkcije tijela.

Kvalitetan san

Spavanje je period kada se naše tijelo obnavlja. Spavanje pomaže u procesu oporavka mišića, stoga se pobrinite da dovoljno spavate. Nekim ljudima je dovoljno sedam sati sna, a neki spavaju i do devet. Svi smo različiti. Stoga je važno da upoznate vaše tijelo i shvatite šta vam najbolje odgovara. Spavanje je važno, ali ne smijemo zanemariti ni opuštanje. Emocionalni stres može uzrokovati porast hormona stresa u tijelu, što utječe na naše mišiće i može ih polako uništavati.

Hormoni

Još jednu stvar koju treba uzeti u obzir kada je gubitak mišića u pitanju jest i hormonski faktor. Prirodni pad određenih hormona u tijelu je neizbježan kako starimo. Pad testosterona, na primjer, može itekako utjecati na naše mišiće. Ovo je hormon koji stimulira sintezu proteina i rast mišića, te on može povećati mišićnu masu kod starijih muškaraca. Dakle, ako ste zabrinuti zbog gubitka mišića, najbolje bi bilo da sa stručnjakom provjerite da li su vaši hormoni u tijelu stabilni.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak