Zašto su proteini tako važni?

Unosite li ih dovoljno?

Proteine možemo dobiti iz različitih biljnih i životinjskih izvora. Vjerovatno već dobro znate da je ovo jedan od tri glavna makronutrijenta koja moraju biti dio naše ishrane.

Zašto su proteini tako važni?

Dakle, pored ugljikohidrata i masti, proteini su najvažniji dio zdrave i uravnotežene ishrane. Bjelančevine ili proteini se smatraju gradivnim blokovima našeg tijela, te se sastoje od aminokiselina koje se povezuju u duge lance. Postoji 20 različitih vrsta aminokiselina, a neke namirnice sadrže sve, poput proteina surutke.

Šta oni rade?

Proteini prenose molekule po cijelom tijelu, pomažu u popravljanju ćelija i stvaranju novih, štite organizam od bolesti, korisni su za pravilan rast i razvoj djece, te pomažu u razvoju mišića. Upravo zato se proteini tako često spominju među sportašima i onima koji redovno vježbaju.

  • Gradivni blokovi - Proteini nam pomažu da gradimo kosti, mišiće, hrskavicu i kožu. Zapravo, naša koža, kosa i nokti se uglavnom sastoje od proteina.
  • Obnova tijela - Vaše tijelo koristi proteine za izgradnju i popravak tkiva.
  • Kiseonik - Crvena krvna zrnca sadrže proteinska jedinjenja koja prenose kisik po cijelom tijelu. To nam pomaže da isporučimo sve hranjive sastojke po tijelu.
  • Probava - Polovina proteina koje unosimo tokom dana se koristi za stvaranje enzima. Ovi enzimi pomažu u probavi hrane i stvaranju novih ćelija u tijelu.
  • Regulacija - Proteini također pomažu u regulaciji hormona u tijelu.

Esencijalne kiseline su one koje naše tijelo ne može proizvoditi samo od sebe, te je potrebno da ih unosimo putem ishrane. Jedan od načina da to postignemo je konzumiranje Čokolino Protein Powera. Ovo je namirnica koja obiluje proteinima, mastima i ugljikohidratima, a zanimljivo je što je za proizvodnju ove namirnice korišten protein Surutke. Za protein Surutke je poznato da sadrži sve esencijalne aminokiseline, dakle, konzumiranjem Čokolina zaista možete pomoći svom tijelu da dobije potrebne proteine za izgradnju mišića i pravilnu funkciju tijela. Kako biste napravili ukusni Čokolino, u posudu naspite 250 ml mlijeka i dodajte šest kašika pahuljica.

Nedostatak proteina

Nedostatak proteina u tijelu je često povezan s drugim stanjima i bolestima. Postoje određeni simptomi koji vam mogu ukazati na to da ne unosite dovoljno proteina:

  • Opadanje kose
  • Žudnja za slatkišima
  • Umor
  • Grčevi
  • Promjene na noktima
  • Slabost
  • Mučnina

Proteine možete dobiti iz različitih izvora. Jaja, piletina, orašasti plodovi, banane, meso, riba, mahunarke, mliječni proizvodi i soja su vjerovatno najbolji izbor. Čokolino u kombinaciji s mlijekom vam može činiti idealan proteinski obrok koji možete jesti prije, tokom ili nakon vježbanja.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak