1 1/3

Vježbanjem - posebno treninzima s opterećenjem

Kako usporiti gubitak mišića nakon 50. godine života?
Kako usporiti gubitak mišića nakon 50. godine života?

Kako je gubitak mišića u stvari rezultat ćelijskog procesa zvanog katabolizam, a koji predstavlja razgradnju ili samouništenje ćelija, potrebno je učiniti sve kako bi se taj proces ne samo usporio, već kako bi se natjerao da barem u manjoj mjeri čini suprotno kroz proces anabolizma. Vježbanje sa otporom je ključni korak ka cilju.

Istraživanja su potvrdila značajne razlike u povećanju, kao i usporenju gubitka mišićne mase kada su upoređeni podaci o 1328 ispitanika starijih od 50 godina od kojih su jedni izvodili vježbe s opterećenjima dok drugi nisu. Također, utvrđeno je da i aerobne vježbe pomažu, istina u nešto manjoj mjeri ali opet zadovoljavajuće.

Kao najefikasniji trening za seniore, pokazao se "full body" sistem sačinjen od dva treninga koja se ponavljaju uz moguće manje izmjene.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak