Kardio trening na traci za trčanje - Body.ba

Vodite računa o ovome

Kardio trening na traci za trčanje

Piše: Body.ba

Srijeda, 08.08.2018.

Kardio trening na traci za trčanje

Traka za trčanje je odavno postala jedna od najomiljenijih sprava ljudima koji vole kardio vježbe. Nekima služi samo za zagrijavanje na početku treninga, dok se drugi odlučuju da treniraju samo na njoj. Iako djeluje lako, uključiš traku i kreneš, postoje načini da vježbanje na traci bude efikasnije i upravo time ćemo se pozabaviti.

Upoznajte se sa trakom

Ako ste se prvi put susreli sa ovom spravom potrebno je da vam neko objasni kako se koristi. Podešavanjem brzine možete odabrati sporo ili brzo hodanje i naravno trčanje. Brzina se uglavnom kompjuterski reguliše i postoje čak i programi koji postepeno povjećavaju brzinu prema vašim potrebama. U bolje opremljenim teretenama trake za trčanje obično imaju i mogućnost podizanja prednjeg djela pa tako stičete utisak da trčite uzbrdo. Na displeju koji se nalazi ispred vas možete pratiti neke osnovne parametre kao što su brzina i vrijeme trčanja, koliko ste kalorija potrošili i koliko ste metara pretrčali. Sa obe strane trake se nalaze rukohvati koji ako ih drzite takođe mogu da mjere vaš puls.

Prednosti treninga na traci

Pored toga što ne morate da brinete o vremenskim prilikama da biste počeli da trenirate, postoje još neke prednosti trčanja na traci. Neki ljudi se ne osjećaju prijatno da trče kada je oko njih gužva. Ova sprava vam omogućava da imate samo vaš prostor koji niko ne može da naruši. Kao što smo već pomenuli, na traci za trčanje možete da tačno odredite brzinu trčanja i nagib. Na ovaj način pratite kojom brzinom napredujete što djeluje veoma stimulativno na svakog ko trenira. Dosta teretana sada ispred traka za trčanje ima televizore što čini trening dosta interesantnijm. Ona je takođe izuzetno korisna i pri oporavku od povreda i veoma često se koristi i u fiziklanoj terapiji. Ukoliko ste u mogućnosti da sebi priuštite ovu spravu koristićete češće i osjećaćete se mnogo bolje.

Efikasnost treninga

Kao i kod svakog drugog treninga potrebno je da se lagano zagrijete prije nego što počnete da trčite.To ćete postići tako što ćete krenuti sa laganom šetnjom i postepeno ubrzavati dok ne dođete do željene brzine. Postoje dva tipa treninga na traci a to su - kontinuirani i intervalni.

Kontinuirani trening je kod nas češće zastupljen jer je jedostavniji. Kod ovog treninga nema mjenjanja brzine i podrazumijeva umjeren intenzitet. Ukoliko se odlučite za ovakav trening potrebno je da znate da on treba da traje od 45 do 60 minuta da bi bio efikasan. Toliko vremena je potrebno da dođe do sagorjevanja masnih naslaga u organizmu.
Sa druge strane intervalni trening je dosta drugačiji. On obuhvata smjenjivanje kraćih sekvenci visokog intenziteta sa manje intenzivnim sekvencama. Ono što treneri uglavnom savjetuju je da sekvence visokog intensiteta budu 3 puta kraće od onih manjeg intenziteta. Na ovaj način organizam brže sagorijeva kalorije.
Ukoliko se ipak odlučite za brzo hodanje, prijedlog je da koristite maksimalnu brzinu i ako osjetite da ste u mogućnosti povećate nagib trake. Na ovaj način svom tijelu dajete veći izazov.

O čemu treba voditi računa

Iako su veoma efikasne, trake za trčanje poslije nekog vrijemena mogu da postanu monotone pri čemu dolazi do pada koncentracije. U tim momentima može da se dogodi da “izgubite korak” i skliznete sa trake. Ovakvi video snimci su izuzetno popularni na društvenim mrežama ali ipak treba jako voditi račun da ne završite sa nekom težom povredom. Pored ovoga izuzetno je važno imati dobre patike za trčanje. Nemojte misliti da možete uskočiti u bilo koje stare patike i krenuti na trčanje. Ove patike su napravljene da čuvaju vaše zglobove i absorbuju udarce. Ulaganjem u dobre patike smanjujete rizik od sportskih povreda.   

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći pri treninzima i da ćete uzivati u njima, naravno kada preživite početničke upale.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Djevojka koju smatraju najzgodnijom na svijetu

Angelica Teixeira

Djevojka koju smatraju najzgodnijom na svijetu

U svijetu ženskih fitness takmičenja postoji nekoliko kategorija, a ona koja privlači daleko najviše pažnje i...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Jare Ijalana je najljepši dječiji model na svijetu

Buduća Naomi?

Jare Ijalana je najljepši dječiji model na svijetu

Ako se nekome može predvidjeti velika karijera u svijetu modelinga i ljepote, onda je to petogodišnja...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Gordon Ramsay je najspremniji kuhar na svijetu

Čelični kuhar

Gordon Ramsay je najspremniji kuhar na svijetu

Posao kuhara se skoro pa obavezno veže za pojmove ogromnog stomaka, nezasitog apetita i osobe koja nema...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Trenerica J.Lo mami uzdahe muškaraca

Starija bolje izgleda

Trenerica J.Lo mami uzdahe muškaraca

Svima je poznato da slavna Jennifer Lopez izgleda potpuno nevjerovatno za svoje godine i jednostavno je žena...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)