Kontrola porcija - Body.ba

Prejedanje

Kontrola porcija

Piše: Body.ba

Subota, 12.05.2012.

Kontrola porcija

Česta su pitanja o potrebnim porcijama hrane i trebali ih računati kad se želi živjeti zdravim životom. Kontrola porcija jeste važna za zdravlje, ali nije u konvencionalnim načinima i ne treba se svjesno kontrolisati kada već sjednete za kuhinjski stol. Naša tijela imaju nekoliko hormona koji rade da kontrolišu naš apetit i govore nam kad da jedemo. Tri najvažnija su inzulin, grelin i leptin.

Inzulin je skladišni hormon koji zadovoljava i kontroliše apetit – kad padne, postanemo gladni, a kad se podigne, šaljemo hranu u mišiće i masti se pohranjuju, a najvažnije mi se osjećamo zadovoljno i prestanemo jesti. Grelin je hormon koji stimuliše glad i ispušten je kad moramo jesti, kad se podigne nivo, osjetimo da smo ispunjeni i prestanemo jesti. Leptin funkcioniše slično, ali je malo složeniji u smislu da kontroliše metabolizam i apetit – u principu kontroliše tjelesnu težinu.

Kad dobijemo dodatne kilograme, naše masne ćelije otpuštaju leptin što nas čini da se osjećamo brže sitim, a kad tijelo osjeća da treba dobiti na težini, nivou leptina u krvi pada, što nas čini gladnim i neaktivnim (uzrokujući dobitak težine u mišićima i masti).

To su ukratko uloge hormona i njihova kontrola apetita. Vodi nas do teorije da se kontrola porcija i apetit vrši podsvjesno i prirodno, a ne silom. Nikad nije zdravo ograničavati sebe niti porcije. Radije slijedite nekoliko jednostavnih pravila.

- Jedite stvarnu hranu. Kad jedete stvarnu hranu, signali gladi i apetita su mnogo učinkovitiji. Po pravilu, što manje obrađene hrane osjećaj punosti će brže signalizirati i prestati ćete jesti. Na primjer, bilo bi mnogo lakše jesti 1.000 kalorija iz kolača nego 1.000 kalorija krompira i mesa. Dakle, ne znači da vaša ishrana treba biti čista nerafinirana hrana, ali ćete vidjeti da ako je većina hrane takva, onda kontrola porcija neće biti problem.

- Slušajte signale. Stomak i tijelo su dobri u davanju signala kad da prestanemo jesti. Ako osjećate da ste puni i nemate više želju za jelom, tad je normalno vrijeme za prestati. Veća svjesnost u vezi ovog osjećaja može biti ključan faktor što se tiče kontrole porcija. Probajte jesti sporije i stvari bi se same posložile – osjećaj da ste već puni obično se javlja na vrhu želuca i nedostatak želje vam sugeriše da ostatak hrane na tanjiru više ne izgleda tako ukusno.

- Pijte vodu uz/poslije velikih obroka. Nakon velikih obroka (ručka, večere) lako je zamijeniti glad sa žeđi. Velika čaša vode ili biljnog čaja lako može izazvati osjećaj ispunjenosti hranom i podsjetiti vas da je hrana još uvijek nesvarena. Ovo nije uvijek slučaj, s toga pazite na prekomjernu hidraciju.

Vrlo često kontrola porcija hrane je jednostavna za popraviti i ne treba je kontrolisati sa snagom i silom, nego samo slušajući tijelo i signale koje daje dok jedete. U biti, kad ste gladni jedite i slušajte signale poput želje za hranom – ako gledate u nešto i vaše tijelo žudi za tim, velike su šanse da ste gladni i morate jesti. S druge strane, gledajući u neku hranu odmah nakon obroka vam ne stvara neku želju za hranom, smisleno.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Evo šta je Audrey Hepburn jela svaki dan

Filmska i modna ikona

Evo šta je Audrey Hepburn jela svaki dan

Audrey Hepburn je ikona iz više razloga. Ne samo da je bila nadarena, da je bila dobitnica Oscara i posvećeni...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>I Victoria's Secret anđeli se bore s kilogramima

Bridget Malcolm

I Victoria's Secret anđeli se bore s kilogramima

Mnogima zvuči nevjerovatno da kroz slične probleme s kilograma uopšte mogu prolaziti i neki od najuspješnijih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Šta se dogodi kada pijete 10 limenki cole dnevno?

Pio i bilježio promjene

Šta se dogodi kada pijete 10 limenki cole dnevno?

George Prior je 50-godišnji otac dvoje djece koji je cijelom svijetu želio jednom za sva vremena tačno...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Tjestenina sa sosom je obrok najvećeg šampiona

Šampionski obrok

Tjestenina sa sosom je obrok najvećeg šampiona

Tjestenina je jedan od najlakših izvora ugljikohidrata za varenje koji sa sobom nosi ogromnu kalorijsku...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)