Prednosti i rizici dijete s niskim udjelom natrijuma

Popis dozvoljene i zabranjene hrane

Natrijum se prirodno nalazi u namirnicama poput jaja i povrća, a ujedno je i glavna komponenta kuhinjske soli. Iako je od vitalnog značaja za zdravlje, ponekad je potrebno ograničiti natrij u ishrani. Na primjer, dijeta s niskim udjelom natrija često se preporučuje osobama s određenim medicinskim stanjima, uključujući visok krvni pritisak, bolesti bubrega i srčane probleme. 

Prednosti i rizici dijete s niskim udjelom natrijuma

Body. ba vam objašnjava zašto je dijeta s niskim udjelom natrijuma korisna, koji su rizici i prednosti ovog načina ishrane,  te koju hranu trebate izbjegavati, a koju jesti.

Šta je dijeta s niskim udjelom natrijuma?

Natrij je esencijalni mineral koji ima važnu ulogu u svim tjelesnim funkcijama, uključujući funkciju ćelija, regulaciju težine, ravnotežu elektrolita i održavanje krvnog pritiska. Budući da je ovaj mineral od vitalne važnosti za organizam, bubrezi često regulišu njegove razine u tjelesnim tekućinama. Natrij se nalazi u većini namirnica koje jedemo, iako hrana poput povrća, voća i peradi sadrži znatno manje količine. Natrij je najviše koncentriran u prerađenoj i pakiranoj hrani poput čipsa, smrznute i brze hrane, gdje se sol dodaje tokom obrade radi poboljšanja ukusa.
Drugi veliki doprinos unosu natrija je i dodavanje soli hrani tokom pripreme jela u vašoj kuhinji. Jedan od najboljih načina da održite isti okus vaših omiljenih obroka, ali i da značajno smanjite količinu natrijuma u njima, jeste dodavanje Saluta u vašu svakodnevnu ishranu. Ovaj proizvod predstavlja jedinstvenu mješavinu mineralnih soli s čak 35% manje natrija u odnosu na kuhinjsku sol. Salut je idealan za potrošače koji brinu o svom zdravlju, obzirom da ovaj proizvod ne sadrži gluten ni laktozu, te ima 0 kalorija.

Dijeta od vas zahtijeva manji unos namirnica bogatih natrijem. Iako postoje varijacije, unos natrijuma obično podrazumijeva unos manje od 2 000 do 3 000 grama dnevno. Kada slijedite ovu dijetu, hranu s visokim udjelom natrijuma potrebno je ograničiti ili potpuno izbaciti iz ishrane.

Zašto je ova dijeta popularna?

Dijeta s niskim unosom natrijuma često se preporučuje u medicini, obzirom da ovaj režim ishrane može pomoći u kontroli i poboljšanju određenih zdravstvenih stanja.

Bolesti bubrega

Hronične bolesti ili zatajenje negativno utječu na funkcionisanje bubrega. Kada su vaši bubrezi ugroženi, oni nisu u stanju da učinkovito uklone višak natrija ili tekućine iz vašeg tijela. Ako razina natrijuma u tijelu postane previsoka, u krvi se stvara pritisak, što stvara dodatnu štetu u već ugroženim bubrezima.

Visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak može biti faktor rizika za različita stanja, uključujući bolesti srca i moždani udar. Dijeta s visokim udjelom natrija povezana je s povišenim krvnim pritiskom. Mnoga istraživanja pokazuju da smanjen unos soli može pomoći u smanjenju visokog krvnog pritiska. Iako osjetljivost na sol kod ljudi s visokim krvnim pritiskom varira, dijeta s niskim udjelom natrija uobičajena je kao prirodni tretman za osobe s povišenim krvnim pritiskom.

Srčane bolesti

Dijeta s niskim udjelom natrija uobičajeno se preporučuje onima sa srčanim bolestima, uključujući i zatajenje srca. Kada je zdravlje vašeg srca ugroženo, rad vaših bubrega je oslabljen, što može dovesti do zadržavanja natrijuma i vode. Unos previše soli može uzrokovati preopterećenje tekućinom kod ljudi sa srčanim problemima, te može dovesti do mnogih komplikacija. Stručnjaci osobama s blagim zatajenjem srca preporučuju ograničenje unosa natrija na 3000 mg natrija dnevno, dok se ljudima s umjerenim do teškim srčanim problemima preporučuje smanjenje unosa na 2000 mg dnevno.

Prednosti dijete s niskim udjelom natrijuma

Ovaj režim ishrane može biti koristan za zdravlje na nekoliko načina:.

Može pomoći u smanjenju rizika od raka

Dijeta s ogromnim količinama soli povezana je s određenim vrstama karcinoma. Istraživanja pokazuju da dijete s visokom količinom soli mogu oštetiti sluznice želuca i povećati upalu i rast bakterija, što kasnije može dovesti do raka želuca.

Može poboljšati kvalitet prehrane

Brza, pakirana i smrznuta jela, ne samo da su puna soli, već imaju i veliku količinu nezdravih masti i kalorija. Često konzumiranje ove hrane povezano je sa zdravim stanjima kao što su pretilost, dijabetes i bolesti srca. Na dijeti s malo natrijuma ove namirnice su zabranjene, što može popraviti vaš cjelokupni režim ishrane.

Hrana koju treba izbjegavati

Iako određene namirnice poput povrća i neprerađenog mesa prirodno sadrže male količine natrija, to je neznatno u odnosu na količinu natrija u komercijalno pripremljenoj hrani. Najbolji način da izbjegnete hranu s visokim udjelom natrijuma je ograničavanje sljedećih namirnica:

  • Brza hrana -hamburgeri, pomfrit, pizza
  • Slana hrana - slani pereci, čips, krekeri, slani orasi
  • Smrznuta jela - smrznuta pizza, smrznuta jela od mesa
  • Prerađeno meso - kobasice, hot dog
  • Slani, konzervirani proizvodi - supe u konzervi, tjestenina, riba, povrće
  • Sir i mliječni proizvodi - sir, namazi od sira, umak od sira, posoljeni puter
  • Smjese za pečenje - smjesa za palačinke, vafle, kolače
  • Kuhana jela - makaroni i sir, jela od riže
  • Umaci i začini - soja sos, komercijalni umak od paradajza, salsa i preljev za salatu
  • Kiselo povrće - kiseli krastavci, masline i kiseli kupus

Hrana koja je dozvoljena

  • Svježe i smrznuto povrće - zelje, brokule, paprike
  • Svježe, smrznuto ili sušeno voće - bobice, jabuke, banane, kruške
  • Žitarice i grah - smeđa riža, kvinoja, tjestenina od cjelovite pšenice
  • Svježe ili smrznuto meso - piletina, puretina ili govedina
  • Svježa ili smrznuta riba - bakalar, tuna
  • Zdrave masti - maslinovo ulje, avokado i ulje od avokada
  • Supe s malo natrijuma - domaće supe
  • Mliječni proizvodi - mlijeko, jogurt, sirevi s malo natrija
  • Peciva - tortilje s malo natrijuma i nezaslađeni krekeri
  • Orašasti plodovi i sjemenke - sjemenke bundeve, bademi i kikiriki

Potencijalni rizici

Jasno je da dijeta s niskim udjelom natrijuma ima nevjerovatne zdravstvene prednosti, međutim, postoje i dokazi da ova dijeta možda neće odgovarati svima. Na primjer, iako se za liječenje srčanih problema obično preporučuje ograničavanje natrija, neka istraživanja pokazuju da ovo može imati negativan utjecaj na zdravlje pacijenata. Konzumiranje premalo natrijuma može negativno utjecati na zdravlje srca. Konzumiranje premalo soli također može dovesti do povećanja holesterola i triglicerida, inzulinske rezistencije i hiponatremije.

Zaključak

Dijeta s niskim udjelom natrija može imati pozitivne učinke na krvni pritisak, hronične bolesti bubrega i općenito na kvalitet vaše ishrane. S druge strane, premalo natrija može imati negativne zdravstvene učinke, te nije neophodna svima. Prije donošenja bilo kakve odluke najbolje bi bilo da se posavjetujete s doktorom ili registriranim dijetetičarom, te da se držite preporuka stručnjaka.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak