Šećer: Koje su vrste i kako ih razlikovati

Sastav; glikemijski index

Dok smo prije 20-ak godina u trgovinama mogli kupiti jednu vrstu šećera, a to je bio još i danas najzastupljeniji bijeli kristalni šećer proizveden od šećerne repice, danas je situacija sasvim drugačija. Možemo birati šećere prema načinu prerade, od biljke koje se proizvodi, po glikemijskom indeksu, odnosno načinu njihove razgradnje u tijelu.

Šećer: Koje su vrste i kako ih razlikovati
Foto: Unsplash

Svi šećeri u organizmu, na kraju se razgrade na dvije jednostavne vrste šećera, glukozu i fruktozu. Glukoza je početna tačka prema kojem se određuju glikemijski indeks. Sva hrana koja ima GI 50 i manji smatra se poželjnijom i zdravijom hranom, posebno kada je u pitanju kontrolisana prehrana, no rijetko koji šećer, bez obzira na način proizvodnje ima niski indeks. Više je stvar sadrže li i neka druga nutritivna svojstva.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak