1 1/4

Bijeli šećer

Šećer: Koje su vrste i kako ih razlikovati
Šećer: Koje su vrste i kako ih razlikovati

U svijetu, bijeli kristalni šećer najviše se proizvodi od dvije biljke, šećerne repice i šećerne trske. U našim krajevima, to je prvo šećerna repica. Radi se o procesuiranom šećeru, koji je prošao brojne hemijske i mehaničke obrade prije nešto što je dospio u trgovine.  Sastoji se od 50 posto fruktoze i 50 posto glukoze, nema nikakvu nutritivnu vrijednost, ne sadrži masti, proteine, samo ugljikohidrate, odnosno već spomenute šećere, a 100 grama sadrži 400 kalorija.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak