2 2/3

2. Mnogo rjeđe prisutan osjećaj gladi

Zašto se preporučuje izbjegavanje bijelog hljeba?
Zašto se preporučuje izbjegavanje bijelog hljeba?

To što bijeli hljeb i peciva istog sastava predstavljaju namirnicu čiji glikemijski indeks je veoma visok, znači da u kratkom roku nakon obroka šećer u krvi dostiže dramatično visoke nivoe, a zatim se i isto tako brzo spuštaju ispod poželjnih nivoa, pa se brzo javlja ponovni osjećaj gladi. Kod peciva sa crnim brašnom i cijelim sjemenkama koji imaju nizak glikemijski indeks, sve se događa daleko sporije, pa od iste količine hrane ovoga kvaliteta, osjećaj sitosti traje nekoliko puta duže.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak