10 snažnih pojačivača imunološkog sistema

Prirodno ojačajte organizam

Iako je jačanje imuniteta lakše reći nego učiniti, nekoliko promjena u prehrani i načinu života može ojačati prirodnu odbranu vašeg tijela i pomoći vam u borbi protiv bolesti. 

10 snažnih pojačivača imunološkog sistema

Konzumiranje raznovrsne hrane bogate određenim vitaminima može pomoći vašem imunološkom sistemu. Isplanirajte obroke tako da uključuju ovih 10 snažnih pojačivača imunološkog sistema.

1. Agrumi

Većina ljudi se okrene ravno ka vitaminu C nakon što se prehlade. To je zato što pomaže u izgradnji vašeg imunološkog sistema. Smatra se da vitamin C povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca koji su ključni za borbu protiv infekcija. Gotovo svi agrumi sadrže puno vitamina C. Neki od najpopularnijih su: grejpfrut, narandže, klementine, mandarine, limun, limeta. Preporučena dnevna doza za većinu odraslih osoba je: 75 mg za žene i 90 mg za muškarce. Također imajte na umu da iako bi vam vitamin C mogao pomoći da se brže oporavite od prehlade još nema dokaza da je učinkovit protiv koronavirusa.

2. Crvena paprika

Ako mislite da agrumi imaju najviše vitamina C razmislite ponovo. Crvena paprika sadrži skoro 3 puta više vitamina C od narandže. Crvena paprika je također bogat izvor beta karotena. Osim što jača vaš imunološki sistem, vitamin C može vam pomoći u održavanju zdrave kože, dok beta karoten koji vaše tijelo pretvara u vitamin A, pomaže u održavanju zdravlja očiju i kože.

3. Brokula

Brokula je riznica vitamina i minerala. Prepuna je vitamina A, C i E, kao i vlakana i mnogih drugih antioksidansa. Brokula je jedno od najzdravijih povrća koje možete staviti na tanjir. Ključ za očuvanje hranjivih sastojaka je u tome da je kuhate što manje - ili još bolje, nikako. Kuuhanje na pari pokazalo se kao najbolji način da se u hrani zadrži više hranjivih sastojaka.

4. Bijeli luk

Bijeli luk se koristi u gotovo svakoj kuhinji na svijetu. Veoma je cijenjen u borbi protiv infekcija a dokazano je da pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Konzumiranje svježeg bijelog luka ima sposobnost da presiječe prehladu i da prekine sve simptome koje osjetimo prije nego se prehlada razvije.

5. Đumbir

Đumbir je još jedan sastojak kojem se mnogi okreću nakon što se razbole. Đumbir može pomoći u smanjenju upale i upalnih bolesti. Đumbir može pomoći i kod mučnine i snižavanja holesterola. Đumbir sadrži preko 100 bioaktivnih jedinjenja, minerala, vitamina B6, B12, magnezijum, natrijum, kalcijum, gvožđe i druge elemente. Za dobar imunitet se preporučuje: svakog dana, ujutru na prazan stomak popiti čaj od kašičice izrendanog đumbira (ili đumbira u prahu), sok od limuna i kašičica meda.

6. Špinat

Špinat se našao na našoj listi ne samo zato što je bogat vitaminom C, u njemu su i brojni antioksidanti i beta karoten, koji mogu povećati sposobnost imunološkog sistema da se bori protiv infekcije. Slično brokuli, špinat je najzdraviji kada se kuha što manje tako da zadržava hranjive sastojke.

7. Jogurt

Potražite jogurte koji na etiketi imaju otisnut izraz „žive i aktivne kulture“, poput grčkog jogurta. Ove kulture mogu stimulirati vaš imunološki sistem da pomogne u borbi protiv bolesti. Konzumirajte obične jogurte a ne one koji su aromatizirani i napunjeni šećerom. Obični jogurt možete zasladiti zdravim voćem i kapljicom meda. Jogurt može biti izvrstan izvor vitamina D, pa pokušajte odabrati marke obogaćene ovim vitaminom. Vitamin D pomaže u regulaciji imunološkog sistema i smatra se da pojačava prirodnu odbranu našeg tijela od bolesti.

8. Kurkuma

Ovaj žuti gorki začin godinama se koristi kao anti-upalni i antivirusni lijek. Pokazao se učinkovitim u liječenju osteoartritisa i reumatoidnog artritisa . Istraživanja pokazuju da visoke koncentracije kurkumina, koje kurkumi daju prepoznatljivu boju, mogu pomoći u smanjenju oštećenja mišića izazvanog intenzivnim vježbanjem.

9. Sjemenke suncokreta

Sjemenke suncokreta pune su hranjivih sastojaka uključujući fosfor, magnezijum i vitamine B-6 i E. Vitamin E važan je u regulaciji i održavanju funkcije imunološkog sistema. Sjemenke suncokreta su također nevjerovatno bogate selenom koji je pokazao potencijal u borbi protiv virusnih infekcija.

10. Zeleni čaj

I zeleni i crni čajevi prepuni su flavonoida, vrste antioksidansa. Zeleni čaj se ističe zbog nivoa epigalokatehin galata (EGCG), još jednog moćnog antioksidansa. EGCG se smatra zaslužnim za blagotvorno djelovanje zelenog čaja na zdravlje ljudi jer ima vrlo snažno antikarcinogeno, antioksidativno i protuupalno djelovanje. Nedavna naučna istraživanja utvrdila su sposobnost EGCG-a da djeluje i na gubitak tjelesne mase. Zeleni čaj je takođe dobar izvor aminokiseline L-teanina . L-teanin može pomoći u proizvodnji spojeva koji se bore protiv klica u T ćelijama.

Raznolikost je ključ pravilne prehrane. Jedenje samo jedne od ovih namirnica neće biti dovoljno za borbu protiv gripe ili drugih infekcija, čak i ako je jedete stalno. Obratite pažnju na veličine porcija i preporučeni dnevni unos kako ne biste dobili previše jednog vitamina, a premalo drugih.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak