Iako moderno poimanje Matche ignoriše bogatu kulturu i tradiciju koje obično prate pripremu Matcha čaja, u posljednje vrijeme ovaj napitak stekao je veliku popularnost.
7 Prednosti Matcha zelenog čaja
Popularni i čudotvorni napitakŠta je Matcha?
Matcha je poseban tip zelenog čaja koji se uzgaja i proizvodi uglavnom u Japanu. Listovi zelenog čaja zadnjih sedmica svoga rasta bivaju osunčani, povećavajući sadržaj hlorofila i stvaraju prekrasnu zelenu boju. Nakon ovog procesa lišće se pažljivo sitni kako bi se dobio fini prah.
Prah se zatim može koristiti za pripremu zelenog čaja bogatog antioksidansima, ali može se koristiti i kao dodatak smoothieju. Za razliku od drugih vrsta čajeva kod Matche se konzumira cijeli list, što Matchu čini moćnijim od ostalih sorti čaja. Zapravo je potrebno samo 1/2 kašičice ovog praha da bi se skuhala tradicionalna šoljica Matcha zelenog čaja.
Historija Matcha čaja
Tokom dinastije Tang u Kini, zeleni čaj u prahu je sušen u ciglama radi jednostavnije upotrebe. Na taj način bi se mogao odlomiti mali komad osušene cigle od čaja i to umiješati u vruću vodu, tada bi se dobivao potpun okus Matcha zelenog čaja.
U 1100-ima, japanski redovnik donio je tu ideju čaja u prahu u Japan, a to se na kraju razvilo u tradicionalnu ceremoniju -chanoyu. Iako je tradicija pijenja zelenog čaja u prahu izgubila popularnost u Kini posljednjih godina, u Japanu je ta tradicija postajala sve snažnija. U početku su samo kraljevski i samurajski ratnici dobivali Matcha čaj, jer je bio jako skup za proizvodnju, međutim, to je danas popularno piće u cijelom Japanu.
Za Matchau se biraju najbolji grmovi čaja, zatim se hlade od sunčeve toplote 3 sedmice prije žetve. Nakon tog procesa se biraju najbolji listovi koji se ručno melju, čime se dobije fini svijetlozeleni prah.