Gluten može nanijeti veliku štetu cijelom tijelu, a često osoba nije ni svjesna posljedica konzumiranja glutena. Stoga je važno provjeriti da li je vaše tijelo osjetljivo na gluten kako biste promijenili svoju ishranu i održavali dobro zdravlje. U nastavku, Body.ba vam donosi 9 najčešćih znakova da ste osjetljivi na gluten i da što prije trebate izbaciti namirnice koje ga sadrže iz ishrane.
9 znakova da ste osjetljivi na gluten
Intolerancija na glutenProblemi s probavnim traktom
Nuspojave intolerancije na gluten uglavnom su povezane s probavnim sistemom. Neka istraživanja potvrđuju da 10-15% ukupne populacije ima ovaj problem.
Neobjašnjive promjene težine
Gluten može potaći smanjenje i povećanje težine bez jasnog razloga. Neke neočekivane promjene u težini mogu dovesti i do infekcija, te različitih nuspojava malapsorpcije - poremećaja probave.
Hormonska neravnoteža
Postoji veza između netolerancije na gluten i hormonalnih problema. Nepredvidivi menstrualni ciklus, neočekivane promjene tjelesne težine ili PMS su samo neki od primjera hormonske neravnoteže. Promjene hormona mogu se intenzivno događati u doba adolescencije, trudnoće i menopauze, a ove indikacije su puno češće među ženama.
Problemi srednjeg nervnog sistema
Nuspojave intolerancije na gluten mogu uključivati probleme s fokusom, nelagodom, nedostatkom sna i iscrpljenošću. Prema podacima istraživanja, opća populacija koja je osjetljiva na gluten je sklonija glavobolji. Čovjek koji je osjetljiv na gluten može imati migrenu 30 sati nakon jela.
Koža i nokti
Keratoza kože i dermatitis herpetiformis dva su stanja kože koja su povezana s intolerancijom na gluten. Neželjeni efekti uključuju iritacije i osipe koji se mogu pojaviti na licu, poprsju, rukama i liniji kose. Još jedna nuspojava intolerancije na gluten su oslabljeni i lako lomljivi nokti. Postoje neki poremećaji na koži poput dermatitisa koji su također uzrokovani pogrešnom ishranom.
ADHD
Još jedan problem koji se povezuje s intolerancijom na gluten je pitanje hiperaktivnosti. ADHD se može pokazati kod odraslih, ali i kod djece, te pojedinci koji pate od ovog stanja imaju ograničenu sposobnost usredotočenja. Neke bezglutenske dijete mogu pomoći u smanjenju manifestacija ADHD-a.
Loši zubi
Zbog glukoze glutena sprječava se zadržavanje vitalnih komponenti i minerala u probavnom traktu. Ovo se također odnosi na kalcij, a ishod mogu biti mnogi problemi sa zubima i ustima. U slučaju da vodite računa o vašim zubima, a istovremeno vidite neke probleme, razlog je možda u vašoj ishrani.
Anemija zbog manjka željeza
Nuspojave anemije uključuju smanjen protok krvi, nedostatak daha, slabost, migrene, blijedu kožu i bolove u zglobovima. Zbog netolerancije na gluten željezo se loše probavlja kroz tijelo.
Bolesti imunološkog sistema
Veliki broj ljudi s autoimunim bolestima ima ranije otkrivenu intoleranciju na gluten. Celijakija je bolest imunološkog sistema kod koje imunološki sistem napada vlastite crijevne ćelije nakon što one dođu u dodir s glutenom.