Česta konzumacija čipsa može pridonijeti visokom nivoom holesterola zbog količine i vrste masti koje se nalaze u čipsu. Čips se najčešće prži u dubokom ulju, a taj proces stvara najopasniji tip masti, transmasti. Osim toga, ulja koja se koriste za prženje čipsa su zasićene masti što također pridonosi visokim nivoima holesterola. Studija objavljena u časopisu Circulation otkrila je kako je visok nivo transmasti u krvotoku povezane s visokim razinama LDL holesterola i povećanim rizikom od horonarnih bolesti srca.
										4
					4/7
									
				
				Visok holesterol
Čips je opasna grickalica: Nećete ga više jesti 
			 
								
		 
								
		 
						 
								
		
Ja sam se zatrovala jedući čips. Svakog drugog dana sam jela čips, dok me jednom tako nije zabolio želudac. Osjećala sam mučninu, glavobolju... Pokusala sam spriječiti bol na razne načine(masiranjem, pijući taplete, lagana ishrana itd.). Nista mi nije zaustavljalo bol. I tako sam u kući ležala nekoliko dana. Kada me je prošlo, od tada više nikada nisam uzela ni zalogaj čipsa.