Ova vijest, ili nadamo se samo nagađanje, nas je dobro uzdrmala. Početi skupljati zalihe? Svakodnevno se prejedati? Ima li nade? Čokolada će se prestati proizvoditi do 2050. godine, najavili su u svojim najmračnijim prognozama naučnici.
Do 2050. godine nestat će čokolade?!
Ima li nade?Nije riječ o kultu zdravlja ni totalitarističkoj odluci Kim Jong-una koji će do tad vladati svijetom. Ne, ne, biljka kakaovac čija su zrna osnovni sastojak čokolade u opasnosti je od nestajanja. Razlozi su, pogađa, klimatske promjene i globalno zatopljenje, što posebno ugrožava baš kakaovac. Da bi se plodovi ovog stabla razvili i dozrijeli potrebni su određeni uvjeti. Kakaovac raste na vlažnom i toplom tlu, temperatura uvijek mora biti oko 20 stepeni Celzijusa, a najbolje može da uspijeva na području 20 stepeni južno i sjeverno od ekvatora.
Zbog globalnog zatopljenja to geografsko područje je posebno u opanosti. Doći će do isušivanja tla, a ono će uzrokovati razne bolesti za biljku kakaovac. Također, mnogo je kakaovca u vlasništvu siromašnih obitelji koje sebi neće mogu priuštiti kupovinu sredstava za zaštitu biljaka, navodnjavanje i sl.
Istraživači su ispitali 294 lokalne plantaže stabla kakaovca i došli do zaključka da gotovo 90% uzgajivača neće imati uvjete za održavanje svojih plantaža. Godina 2050. je po njihovim izračunima posljednja godina do koje će se uzgajati i proizvoditi kakaovac.
Da ne bismo završili u crnom tonu (jer ko može ići kroz život bez čokolade?!), postoje predviđanja da će se plantaže kakaovca preseliti na višu nadmorsku visinu. Čak 300 metara više u planine koje su sada rezervisane samo za životinjski svijet i prirodne šume. Što će opet pokrenuti cijeli lanac posljedica; spasit ćemo kakaovac, a uništiti hiljade kvadratnih kilometara šume i istrijebiti pokoju životinjsku vrstu.
Ako ste se dvoumili hoćete li danas ili tek sljedeće sedmice pojesti kockicu čokolade, mislimo da je pravi trenutak da je pojedeš odmah!