Izbjegavajte namirnice sa praznim kalorijama - Body.ba

Junk food

Izbjegavajte namirnice sa praznim kalorijama

Piše: Adnan Ćosić

Četvrtak, 25.08.2011.

Izbjegavajte namirnice sa praznim kalorijama

Vjerovatno ste čuli za pojam prazne kalorije. A šta su zapravo prazne kalorije? Zašto su toliko loše i kako ih izbjegavati?

Prazne kalorije se odnose na visoko kaloričnu hranu sa lošim nutritivnim vrijednostima  u kojoj apsolutno nema mikronutirijenta. Obično su to namirnice koje su obrađene, sa dodatnim aditivima i hemikalijama, a vrlo često su „obogaćene“ sintetičkim vitaminima i mineralima.

Koje namirnice sadrže prazne kalorije?

•  Pomfrit, pržena piletina, čips i ostala hrana pržena u dubokom ulju. Velika porcija pomfrita iz fast fooda približno sadrži 570 kalorija sa nevjerojatnih 30 grama masti (od toga 8 grama su trans masti). Znači, sadrži tonu kalorija iz masti i veoma malo mikronutrijenata.

•  Slatkiši, sokovi i sirupi. Limenka soka sadrži otprilike 130 kalorija, dodatne neprirodne boje i aditive. Znači i u ovom slučaju mnoštvo kalorija iz šećera, bez mikronutrijenata.

Pivo, vino i ostala alkoholna pića. Limenka piva sadrži oko 150 kalorija iz šećera i skoro ništa više.

Prerađene žitarice kao što su krekeri, keks, bijela riža, bijeli hljeb. Istina je da rafinirane žitarice sadrže nešto malo vitamina B, ali to je sve.

Kako izbjegavati prazne kalorije?

• Izbjegavajte prženu hranu, umjesto toga primjenite neke druge načine kuhanja. Na primjer umjesto pomfrita i pržene piletine pripremite pečeni krompir i pečenu piletinu bez kožice.

• Izbjegavajte zaslađena i konzervirana pića.

• Koristite cjelovite umjesto rafiniranih žitarica. Cjelovite žitarice su bogate vlaknima i antioksidantima. Umjesto bijelog koristite crni pšenični hljeb. Umjesto kornfleksa za doručak uzmite zdjelu cjelovitih žitarica ili nezaslađenih zobenih pahuljica.

• Za užinu uzmite voće. Umjesto kutije keksa, zdravija varijanta je da uzmete voće, a još bolja da komadiće voća ubacite u nemasni jogurt zbog dodatnih proteina i kalcija.

Šokantna je činjenica da upravo većina namirnica koje su dostupne u trgovinama se mogu ubrojiti u kategoriju praznih kalorija. U svakom slučaju ih izbjegavajte ako želite da učinite nešto korisno za svoj organizam i razmotrite koje namirnice bi svaki kvalitetan program prehrane trebao da sadrži.

Tekst je izvrstan, treba tri puta razmisliti prije nego što se pojede neka od ovih namirnica!

- Uma

Četvrtak, 25.08.2011. 18:23,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Osveta advokatu: Dobio desetine pizza na adresu

Nije mogao raditi

Osveta advokatu: Dobio desetine pizza na adresu

Jedan njemački advokat susreo se sa posve nesvakidašnjom situacijom koja je u potpunosti preokrenula njegov...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson iskreno

Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson je istinska legenda bodybuildinga, nesalomljivi sportista koji na najbolji način svijetu...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

I do 500 funti dnevno

Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

Nestvarno mnogo plaćeni frizeri fudbalskih zvijezda čije kreacije na glavama predstavljaju na svakoj novoj...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Alkoholičarske nacije

Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Pored toga što alkohol uništava zdravlje i sputava fizičke performanse ljudskog tijela, većina ljudi ne mari...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)