Koji minerali su važni za ljudsko tijelo i kako ih pravilno unositi?

Važnost uravnotežene ishrane bogate hranjivim sastojcima

Vjerovatno ste više puta čuli kako su minerali izuzetno važan dio pravilne ishrane.

Koji minerali su važni za ljudsko tijelo i kako ih pravilno unositi?

S obzirom na to da svakodnevno uzimanje suplemenata nije idealan način da dobijete većinu svojih minerala, najbolje bi bilo da se fokusirate na vašu ishranu. Evo koji minerali su važni i kako ih unositi:

Kalcijum

Kalcijum je vjerovatno najpoznatiji po tome što je izuzetno važan za održavanje jakih kostiju i zuba. Vašem tijelu je potreban kalcij za zgrušavanje krvi i za normalan rad živčanog sistema i mišića. Zdrava i uravnotežena ishrana treba uključivati dovoljnu količinu kalcijuma. Ljudi s nekim poremećajima, poput upalnih bolesti crijeva, možda neće apsorbirati dovoljno ovog minerala. Pored toga, oni koji imaju alergiju na mlijeko ili intoleranciju na laktozu možda će trebati osigurati da kalcij dobiju iz druge hrane.

Kalcij se u najvećim količinama nalazi u mliječnim proizvodima, poput mlijeka, sira i jogurta. Ali ako ne pijete mlijeko, postoji mnoštvo druge hrane koja sadrži kalcij. Kalcijum se nalazi i u orašastim plodovima, zelenom lisnatom povrću i hrani poput žitarica za doručak.

Hlorid

Hlorid je zanimljiv mineral. Vašem tijelu je potreban za stvaranje želučanih sokova i nalazi se uz natrij u tečnosti koja okružuje ćelije. Zapravo, hlorid djeluje zajedno s natrijem kako bi održao ravnotežu tjelesnih tekućina u tijelu. Dijetalni hlorid se nalazi u kuhinjskoj soli (natrijum hlorid) i u povrću, uključujući celer i paradajz.

Magnezijum

Magnezij je neophodan za biohemijske funkcije u vašem tijelu, uključujući pravilne kontrakcije mišića i živčane impulse. Također je neophodan za kontrolu šećera u krvi, regulaciju krvnog pritiska i održavanje zdravih i jakih kostiju.

Nedostatak magnezijuma povezan je s nekim gastrointestinalnim stanjima poput Crohnove bolesti i celijakije, kao i s dijabetesom. Neki lijekovi (poput antibiotika i diuretika) također mogu dovesti do nedostatka. Simptomi nedostatka magnezijuma mogu biti neugodni i mogu uključivati umor, slabost, utrnulost ili trnce u rukama i nogama, grčeve u mišićima i abnormalne srčane ritmove. Magnezij se nalazi u orašastim plodovima, sjemenkama, cjelovitim žitaricama, mahunarkama i tamnozelenom povrću, jogurtu, lososu, žitaricama za doručak, bananama i krompiru.

Magnezij također možete pronaći u Čokolino Protein Power žitaricama za doručak. Samo jedan obrok Čokolina sadrži čak 36% preporučenog dnevnog unosa magnezija. Možete ih pripremiti za doručak i opskrbiti vaše tijelo magnezijem i tako doprinijeti rastu i održavanju vaše mišićne mase. Ovaj obrok je idealan za sportiste kojima treba energija, proteini, vitamini B skupine i vitamin C.

Fosfor

Fosfor je važan za rast kostiju i normalnu funkciju ćelijske membrane, te se zapravo skladišti u kostima. Djeluje zajedno s vitaminima B kompleksa kako bi hranu koju jedete pretvorio u energiju koja je vašem tijelu potrebna za sve vaše svakodnevne aktivnosti.

Nedostatak fosfora relativno je neuobičajen i obično je povezan s lijekovima poput dodataka kalcijum karbonata i antacida. Nedostatak dovoljno ozbiljan da izazove simptome je rijedak i obično se događa samo u vezi s nekim zdravstvenim stanjem. Fosfor se nalazi u hrani koja sadrži puno proteina, poput mesa, orašastih plodova, sjemenki i mahunarki.

Kalijum

Kalij je potreban za normalnu funkciju živčanog sistema, kontrakciju mišića i može imati veliki utjecaj na vaše zdravlje. Odgovarajuće razine kalijuma također su izuzetno važne za održavanje normalnog srčanog ritma, a nedostatak ili višak ovog minerala može rezultirati opasnim aritmijama ili respiratornim zatajenjem.

Hrana bogata kalijumom uključuje voće i povrće (poput banana i krompira), kao i mahunarke, mlijeko, orašaste plodove i meso.

Natrijum

Natrijum djeluje zajedno s hloridom kako bi održao ravnotežu tečnosti u tijelu. Unos natrijuma važan je za regulaciju krvnog pritiska.

Nedostatak je rijedak, te je zapravo unos previše natrijuma mnogo veći problem. Konzumacija previše natrijuma kod nekih ljudi može povisiti krvni pritisak. Natrijum se nalazi zajedno sa hloridom u kuhinjskoj soli i prirodno ga ima u raznim namirnicama. Ali, većina natrijuma dolazi iz prerađene hrane koja sadrži so ili konzervanse napravljene sa natrijumom.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak