Čaj od kamilice ublažava nervozu i nesanicu, a ulje smiruje bol u mišićima i zglobovima, dok inhalacija pomaže kod upale uha i sinusa. Kamilica cvjeta od aprila da avgusta, a bere se po suhom i sunčanom vremenu. Onda se suši na temeraturi od 35 stepeni. Za čaj se koristi samo cvijet, a za kupku cijela biljka. Od cvijeta kamilice uz pomoć destilacije se dobija eterično ulje sa prepoznatljivom plavom bojom.
Ljekovita svojstva kamilice
Dobra strana ove biljke
Ukoliko cvijet sadrži više eteričnog ulja, to znači da je kamilica kvalitetnija, skuplja a što je najbitnije ljekovitija. Čaj umanjuje nervozu, pomaže vam da lakše zaspite, a ukoliko se pije zaslađen medom, olakšava disanje i smiruje bronhitis. Čaj blagotvorno djeluje na sluznice želuca, zato se mlak čaj preporučuje kod upale želuca. On potiskuje grčeve, pomaže kod nadutosti stomaka, bola u želucu i crijevima.
Kamilica je dobar diuretik. Olakšava i pojačava mokrenje i izlučivanje otrovnih materija iz organizma, zato se preporučuje kod oboljenja od reume, upale bubrega i mokraćne bešike, i kod šećerne bolesti. Kamilica stimulira znojenje, poboljšava rad jetre i žučne kese, normalizira stolicu, zato se često koristi za pročišćenje organizma. Ona smiruje upale usne šupljine i digestivnog sistema, a preporučuje se i za ispiranje rana koje teško zarastaju.
Dejstvo kamilice je bolje, jače i ljekovitije ako se kombinuje sa drugim ljekovitim biljakama koje imaju sličan hemijski sastav. Najbolje je da se koristi u kombinaciji sa nanom(mentom), slezom i matičnjakom. Pomješana sa kimom, kamilica smiruje grčeve u stomaku novorođenčeta, a u kombinaciji sa valerijom umanjuje tegobe nastale u klimaksu. Kamilica je biljka prepoznatljiva po prijatnom mirisu i sladnjikavom ukusu, koja se jako cijeni i primjenjuje u medicini.
Čaj od kamilice se ne kuha, već se samo prelije kipućom vodom, jer kuhanjem na visokoj temperaturi ispari eterično ulje, koje je u suštini glavna ljekovita komponenta ove biljke. Ovako pripremljen čaj se ostavlja da odstoji ped do deset minuta, a zatim se procijedi. Poželjno je da se piju tri do četiri šoljice toplog ili mlakog čaja dnevno, a najbolji je kada se zasladi bagremovim medom.