Dok u bijelom hljebu nema toliko mnogo elemenata za pohvaliti, u tamnijoj inačici sa sjemenkama, moguće je pronaći cijeli niz hranjivih sastojaka. Pored toga što je izvor složenih ugljikohidrata, pa i manjeg udjela proteina, u njegovoj strukturi ima i minerala među kojima je za zdravlje veoma važni kalcijum.
1
1/4
Hljeb je perfektan izvor ugljikohidrata, ali tu su i proteini i značajne količine minerala
Najveći razlozi zašto ne treba izbjegavati hljeb
Ljudski rod datira preko 3,5 miliona godina. Miliona! A zitarice se jedu zadnjih 1000. U ljudskoj prirodi nije da jedu zitarice ni proizvode od istih, zeludac i duzina crijeva nije prilagodjena njihovom probavljanju (nemalo puta se desi da se od previse takvih Uh covjek napuse i izgleda sam sebi debeo, ima problema sa stomakom i gasovima). Prema tome, hljeb NE, pahuljice, zitarice, razne kase skuhane od heljde, zobi (sto se prolongira kao zdravo, ljudi zaludjeni kupuju godinama, a u stvari iza toga stoji visemilionska zarada i business)jedno veliko NE!
Jedite povrce, meso, jaja, zivotinjske masnoce. A zitarice ostavite stoci prezivarima.