Namirnice bogate vitaminom E

Važan vitamin koji se može unositi ishranom

Vitamin E je spoj topiv u mastima, te ima antioksidativna svojstva. Dobivanje dovoljno vitamina E važno je za imunološki sistem i zdravlje krvnih žila. Postoji osam različitih oblika vitamina E, ali istraživači vjeruju da samo jedna vrsta, alfa-tokoferol, pomaže u zadovoljavanju prehrambenih potreba čovjeka.

Namirnice bogate vitaminom E
Rawpixel

Brojne namirnice sadrže vitamin E, što znači da mnogi ljudi prirodno dobivaju dovoljne količine ovog vitamina kroz svoju ishranu. Orašasti plodovi, sjemenke i neka ulja obično sadrže najviše vitamina E po obroku. Tamnozeleno povrće , neko voće, te određene vrste morskih plodova također sadrže vitamin E. U nastavku pogledajte koje namirnice su bogate ovim značajnim vitaminom.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak