1 1/5

Veganskom ishranom možete izgubiti kilograme

Nutricionistički mitovi koji uzrokuju dobitak kilograma
Nutricionistički mitovi koji uzrokuju dobitak kilograma

Mnoga istraživanja pokazuju da vegetarijanci i vegani unose manje kalorija i masti od svaštojeda.

S tim u vezi istraživanje obavljeno 2009. godine, koje je vršio Univerzitet u Oxfordu, je pokazalo da vegetarijanci teže 3 do 20 posto manje od osoba koje uz običnu ishranu jedu i meso. Međutim ova istraživanja mogu biti varljiva.

Ukoliko planirate prelazak na vegansku ishranu samo kako biste skinuli kilograme, mogli biste dobiti kontra efekt. Kada ne posvećujete dovoljno pažnje vašoj ishrani veoma lako može doći do manjka unosa vitalnih hranjivi materija, vitamina i proteina, koji su od izuzetne važnosti za stvaranje dovoljne količine energije, te pravilnog rada metabolizma. Zbog strogog pridržavanja režimu ishrane, mnoge osobe koje su tek prešle na vegansku ili vegetarijansku ishranu imaju tendenciju da konzumiraju prerađenu hranu, veganski keks, čips ili čak sladoled pa zbog toga često dolazi do povećanja tjelesne težine.

Ukoliko se odlučite na vegansku ili vegetarijansku ishranu, obratite pažnju da ne unosite previše grickalica, te da unosite izbalansiranu hranu.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak