Pet zdravih prednosti čaja

Bez kalorija

Dok nastojite smršati ili ostati fit, postoji jedan aspekt kalorija koji ljudi totalno nastoje zaboraviti - "tečne kalorije". Ako jedete zdravo cijeli dan, a uz to pijete sokove, možete sebi donijeti dodatnih 500-800 praznih kalorija, koje obično imaju umjetne šećere i zaslađivače. Ako sad mislite da samo možete piti vodu dok ste na dijeti, sačekajte. Iako je voda osnovno piće, imate drugu opciju: čaj nudi mnoge prednosti po zdravlje i ukusno je bez dodatnih kalorija.

Pet zdravih prednosti čaja

Šta je čaj?

Aromatično piće pripremljeno prelivenom vodom preko sušenog lišća biljaka,  čaj je odličan dodatak vodi jer nudi širok raspon zdravih pogodnosti i smatra se jednim od najzdravijih napitaka na svijetu. Uz vodu, čaj je najviše konzumiran napitak u svijetu i njegova popularnost samo raste.

Služi se i pravi na različite načine, u vrećicama, suho lišće, u flašama, limenkama. Hrana i piće su obično najbolje u prirodnoj formi, pa je suho lišće i vrećice ipak najbolji izbor.

Prednost 1 – Ima mnogo antioksidanasa

Čaj ima mnogo fitonutrijenata poput antioksidanasa (prirodne na biljnoj bazi biokemikalije koje sprječavaju oksidaciju ili „hrđu“ živog tkiva). Antioksidansi u crnom i zelenom čaju, flavonoidi, mogu pomoći da se održe zdrave ćelije i tkiva kao i da pridonose zdravoj kardiovaskularnoj funkciji. Čaj može pomoći da se ojača imunološki sistem jer pomaže tijelu da se obrani od bakterija, slobodnih radikala, virusa i gripa. Istraživanje na Harvardu je otkrilo da ljudi koji su popili 5 šolja čaja su sposobni obraniti se od prehlade 5 puta brže nego ljudi koji piju kafu.

Prednost 2 – Čaj provodi gubitak kilograma

Milioni ljudi „paze šta jedu“ svaki dan, ali svakodnevnu ishranu pokvare sa sokovima, kafama, shakeovima i energetskim pićima. Prirodno bez kalorija, čaj daje odličan okus bez ikakvih dodatnih kalorija.

Istraživanje pokazuje da katehin (flavan-3-ol, vrsta prirodnog fenola i antioksidansa) i EGCG (vrsta katehina), što se nalazi u zelenom čaju, mogu izazvati gubitak težine stimulišući tijelo da sagori kalorije i smanjujući salo. Katehini imaju osobine anti-upalna i neuro-zaštitna svojstva koja pomažu da se regulira unos hrane. U zadnjem istraživanju, 38 zdravih Japanaca su bili podijeljeni u dvije grupe i jeli su istu hranu. Jedna grupa je uzimala i flašu čaja koja sadrži 690 mg katehina antioksidansa dnevno. Nakon 12 sedmica, tjelesna težina BMI, obujam struka, tjelesne masti, područja sala su se zantno smanjila kod onih koji su uzimali zeleni čaj uz hranu.

Prednost 3 – čaj može poboljšati metabolizam

Uzimanje zelenog ili oolong čaja daje kombinovane prednosti kofeina i katehina, što može pojačati metabolizam za par sati. Istraživanja predlažu da pijenje 2 do 4 šolje čaja može natjerati tijelo da sagori dodatnih 17% kalorija nego što je to normalno tijekom vježbanja umjerenog intenziteta. Prema istraživačima s Univerziteta iz Ženeve, zeleni čaj ima termogenička svojstva i promoviše oksidaciju. Sigurno vam ne šteti da probate.

Prednost 4 – čaj smanjuje rizike iscrpljujućih bolesti

Kako je objašnjeno kod broja 1, čaj ima mnogo antioksidanasa i drugih fitonutrijenata koje imaju mnoge pogodnosti za zdravlje. Jedno istraživanje je pokazalo da je 800 starijih Holanđana koji uzimaju 3.4 šolje čaja dnevno smanjilo rizik od smrti nastalih zbog koronarnih bolesti srca za 58%, u odnosu na one koji uzimaju manje hrane bogate s flavonoidom. Flavonoid u čaju može smanjiti i sklonost trombocita da ostanu zajedno što uzrokuje bolesti srca i moždani udar. Istraživanja navode da crni i zeleni čaj može spriječiti ili odgoditi formiranje tumora, pogotovo kože, pluća, jednjaka, želuca, debelog crijeva.

Ranija istraživanja pokazuju da muškarci i žene koji uzimaju jednu ili više šolja zelenog čaja dnevno u zadnjoj godini imaju snižen rizik srčanog udara za 44% u odnosu na one koji ne piju čaj. Druga istraživanja navode da redovna konzumacija zelenog i oolong čaja smanjuje rizik od razvijanja problema s krvnim pritiskom, pogotovo kad se čaj pije s obrokom, a ne na prazan želudac.

Prednost 5 – različiti čajevi

Zeleni čaj – dobar za snižavanje kolesterola, sagorijevanje masti, sprječavanje dijabetesa i udara, udaljavanje demencije.

Crni čaj – pomaže srcu, blokira rak, smanjuje mast, stimuliše imunološki sistem, smiruje artritis, pomaže u borbi protiv virusa, detoksikacija

Bijeli čaj – najmanje obrađen čaj, a ima najviši nivo antioksidanasa, štiti od raka, bolesti srca, moždanog udara, jača cirkulaciju i imunološki sistem, zubi i kosti, gradi zdravu kožu.

Crveni čaj – sadrži magnezij, koji je potreban za zdrav nervni sistem, povećava apsorpciju željeza u tijelu, sadrži kalij i bakarne minerale koji su potrebni za nekoliko metaboličkih funkcija; djeluje kao sedativ i smanjuje nervne tenzije.

Spremni ste da mu date šansu?

Kofein sam ima utjecaj na zdravlje i ima mnogo načina kako da se kofein konzumira. Kako god, čaj je najprilagodljiviji od pića koji sadrži kofein (obična šolja sadrži oko 10-60 mg kofeina) bez dodatka kalorija.

Možete ga piti vrućeg (zimi) i hladnog (ljeti) da pokupite sve sjajne pogodnosti koje nudi. Čajem možete uvijek zamijeniti pića koja su puna šećera i piti ga u svakoj situaciji.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak