Povrće koje je bogato vitaminom C

Vitamin C u ishrani

Vitamin C je rastvorljiv u vodi, te je neophodan za normalan rast i razvoj. Iako tijelo ima rezervu ovog vitamina, potrebno ga je redovno unositi kroz ishranu kako bi se spriječio nedostatak.

Povrće koje je bogato vitaminom C
Pexels

Vitamin C potreban je za rast i popravak tkiva u svim dijelovima vašeg tijela. On je zaslužan za zacjeljivanje rana i formiranje tkiva oko ožiljaka. Osim toga, vitamin C je odličan i za promovisanje zdravlja kostiju, zuba i hrskavice, te pomaže vašem tijelu u apsorpciji željeza. Namirnice bogate ovim vitaminom također sadrže i mnogo antioksidanata, koji blokiraju štetu koja nastaje zbog slobodnih radikala. Body.ba vam u nastavku donosi povrće koje obiluje ovim korisnim vitaminom:

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak