Rukola - mala riznica zdravlja - Body.ba

Zdrava salata

Rukola - mala riznica zdravlja

Piše: Body.ba

Ponedeljak, 24.03.2014.

Kao salata, ali i kao dodatak raznim supama i čorbama, rukola se koristi u brojnim svjetskim kuhinjama. Pored prepoznatljivog ukusa se smatra i odličnim antioksidansom, odlikuje brojnim ljekovitim svojstvima. Iako se u svjetskoj kuhinji koristi već decenijama, rukola je posljednih nekoliko godima postala pravi hit i u domaćoj kuhinji. 

Radi se o mediteranskom povrću od roda brokula, kupusa i kelja. Ima blago gorak ukus i za razliku od divlje rukole, domaća je krupnija i gorča. Bogata je vitaminima C i vitimanima iz B kompleksa, pektinom, kalcijumom, fosforom, željezom, magnezijumom, kalijumom i bakrom. Sastoji u uglavnom od vode i jako puno ugljikohidrata i bjelančevina. 

Sadrži aktivne sastojke koji imaju antikancerogena svojstva, pozitivno utječe na zdravlje i umanjuje rizik od brojnih bolesti. 

Kao medikament

Ova biljka ima brojna ljekovita svojstva. Eksperti ističu da rukola čuva srce, umanjuje rizik od brojnih bolesti i sadrži materije koje imaju antikancerogena svojstva. Smatra se prirodnim antibiotikom, reguliše varenje hrane, koristi za liječenje čireva, osteoporoze, hroničnog zatvora, prehlade i kašlja. 

Osim toga rukola čisti krv, ubrzava liječnje bolesti jetre i umanjuje rizik od raka dojke. Bez obzira na to što ima specifičan ukus, najbolje je da se jede svježa, u salatama, iako zadržava ljekovita svojstva i tokom kuhanja. 

Proljeće je vrijeme za rukolu

Rukola je na pijacama prisutna od maja pa sve do oktobra, a njena tamnozelena boja listova ukazuje na to da je svježe nabrana. Najbolje je da se koristi odmah poslije kupovine jer čuvanjem gubi hranjive sastojke, naročito vitamin C. Čuvajte je frižideru, u hermetički zatvorenim posudama, najduže tri dana. 

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Hajrudin Šišić: Zdrave namirnice nisu skuplje

Food blogger

Hajrudin Šišić: Zdrave namirnice nisu skuplje

Hajrudin Šišić, poznatiji kao Harry Coopers je food blogger – autor bloga Harry Coopers Food. Njegov šarolik...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži fotogaleriju

Komentari (0)

>Priroda ga ne želi: Ovo je 6 godina star hamburger

Nevjerovatan oglas

Priroda ga ne želi: Ovo je 6 godina star hamburger

Najpoznatiji lanac brze hrane na svijetu dobio je neočekivan udarac zahvaljujući jednom oglasu na planetarno...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Pet država u kojima se pije najviše piva

Najveće pivopije

Pet država u kojima se pije najviše piva

Da je alkohol izuzetno toksičan, neposredno i posredno utiče na desetine različitih oboljenja i pored toga da...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Gdje je najskuplja, a gdje najjeftinija hrana?

Ishrana u Evropi

Gdje je najskuplja, a gdje najjeftinija hrana?

Hraniti se zdravije, misleći na to da sami prosti ugljikohidrati ne budu okosnica ishrane, neminovno je...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)