Kao salata, ali i kao dodatak raznim supama i čorbama, rukola se koristi u brojnim svjetskim kuhinjama. Pored prepoznatljivog ukusa se smatra i odličnim antioksidansom, odlikuje brojnim ljekovitim svojstvima. Iako se u svjetskoj kuhinji koristi već decenijama, rukola je posljednih nekoliko godima postala pravi hit i u domaćoj kuhinji.
Rukola - mala riznica zdravlja
Zdrava salata
Radi se o mediteranskom povrću od roda brokula, kupusa i kelja. Ima blago gorak ukus i za razliku od divlje rukole, domaća je krupnija i gorča. Bogata je vitaminima C i vitimanima iz B kompleksa, pektinom, kalcijumom, fosforom, željezom, magnezijumom, kalijumom i bakrom. Sastoji u uglavnom od vode i jako puno ugljikohidrata i bjelančevina.
Sadrži aktivne sastojke koji imaju antikancerogena svojstva, pozitivno utječe na zdravlje i umanjuje rizik od brojnih bolesti.
Kao medikament
Ova biljka ima brojna ljekovita svojstva. Eksperti ističu da rukola čuva srce, umanjuje rizik od brojnih bolesti i sadrži materije koje imaju antikancerogena svojstva. Smatra se prirodnim antibiotikom, reguliše varenje hrane, koristi za liječenje čireva, osteoporoze, hroničnog zatvora, prehlade i kašlja.
Osim toga rukola čisti krv, ubrzava liječnje bolesti jetre i umanjuje rizik od raka dojke. Bez obzira na to što ima specifičan ukus, najbolje je da se jede svježa, u salatama, iako zadržava ljekovita svojstva i tokom kuhanja.
Proljeće je vrijeme za rukolu
Rukola je na pijacama prisutna od maja pa sve do oktobra, a njena tamnozelena boja listova ukazuje na to da je svježe nabrana. Najbolje je da se koristi odmah poslije kupovine jer čuvanjem gubi hranjive sastojke, naročito vitamin C. Čuvajte je frižideru, u hermetički zatvorenim posudama, najduže tri dana.