Sve veći trend: Šta je protein surutke i gdje ga pronaći?

Whey protein je izraz koji i dalje zbunjuje ljude

Ako se trudite da jedete zdravo i redovno trenirate, vjerovatno ste čuli za protein surutke i njegove brojne prednosti. Whey je pojam koji je za mnoge ljude i dalje nejasan.

Sve veći trend: Šta je protein surutke i gdje ga pronaći?

Proteinska surutka je zapravo jedan od najboljih načina da povećate unos proteina. Whey sadrži nevjerovatan raspon esencijalnih aminokiselina koje se brzo apsorbiraju u tijelu. Ovo je zapravo veoma popularan izvor proteina među zdravstvenim stručnjacima, ali mnogi se pitaju koliko je koristan za mršanje?

Hranjivi sastojci

Whey je popularan proteinski dodatak koji je obično dostupan u obliku praha i lako se može dodati zdravim napicima kako biste povećali unos proteina. Postoje i već prethodno pripremljeni zdravi izvori proteina surutke, a jedan od njih je i Čokolino Protein Power. Surutka se smatra visokokvalitetnim proteinom jer predstavlja potpuni protein s 22 aminokiseline koje su potrebne našem tijelu. Redovna konzumacija može biti korisna vježbačima, te brojna istraživanja pokazuju kako surutka može povećati snagu, izgradnju mišića i smanjenje tjelesnih masnoća.

Šta je Whey protein?

Whey je mješavina proteina koji se izdvajaju iz surutke. Ovo je dio mlijeka koji se odvaja tokom proizvodnje sira. Mlijekosadrži dvije vrste proteina, i to kazein i surutku. Surutka se nalazi u tekućem dijelu mlijeka, te se ona odvaja kao nusprodukt tokom proizvodnje sira. Kasnije surutka prolazi kroz različite faze pripreme kako bi se napravio prah koji nam je bolje poznat.

Zašto je protein surutke važan za vježbače?

Protein surutke je posebno poznat među fitness fanaticima, a ovo je poprilično jednostavan i zdrav način da u ishranu dodate potrebne proteine za izgradnju mišića. Možete sami dodavati surutku u vaše obroke i smoothie ili odabrati već pripremljene obroke poput dobro poznatog Čokolina u novom ruhu - Čokolino Protein Powera s proteinom surutke. Ovo je obrok koji mnoge asocira na djetinjstvo, a sada je napravljen poseban Čokolino koji je namijenjen za vježbače i one koji žele voditi više računa o svom zdravlju i svemu što unose u tijelo.

Možete ga pripremiti s hladnim ili toplim mlijekom po vašem izboru, a u 2,5 dl mlijeka dodajte 6 velikih kašika pahuljica. Naravno, možete dodati više ili manje pahuljica u zavisnosti od toga kakvu konzistenciju želite. Protein Power je nutritivno izbalansiran proizvod koji je na bazi riže i zobi, a sadrži dodatke proteina surutke, što je odlično za one koji pokušavaju povećati unos.

Zašto su proteini važni?

Proteini su gradivne jedinice ljudskog tijela, te su potrebni za izgradnju tetiva, organa, kože, hormona, enzima, neurotransmitera i različitih molekula. Proteini su sastavljeni od aminokiselina, manjih molekula. Esencijalne aminokiseline su one koje moramo unositi hranom, a protein surutke je jedan od dodataka koji sadrži sve esencijalne aminokiseline.

Protein surutke se često koristi u svrhu povećanja snage i mišićne mase, zato je toliko popularan među bodybuilderima, fitness modelima i osobama koje žele povećati izdržljivost u teretani. Protein surutke je posebno koristan za konzumaciju prije, poslije ili tokom treninga. Upravo zato je proteinski Čokolino idealan, obzirom da je vrlo jednostavan za pripremu, ukusan je i lagan, te će vam povećati snagu tokom treninga.

Dakle, proteini su izuzetno važni, te nam oni mogu pomoći da jedemo manje tokom dana. Konzumiranje proteina surutke je odličan način da povećate unos proteina, što bi vam moglo biti korisno ako želite smršati i graditi mišiće.

Komentari (1)

Hvala na informaciji, samo ovu rečenicu ispravite jer je konfuzna i nije adevatna: "Mlijeko sadrži dvije vrste proteina, i to kazein i surutku." jer "surutka" je nusproizvod a ne protein. Proteini sirutke su laktoalbumini, laktoglobulini i drugi, a ne sirutka u kojoj je dominantan sastojak voda.

Ahmed Karalić
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak