Važnost doručka za sportaše: Šta jesti kako biste povećali energiju i izdržljivost?

Obrok koji mnogi zanemaruju

Nakon osam sati kvalitetnog sna, naše tijelo žudi za hranom i vodom. Doručak je obrok koji mnogi preskaču, a neki jedu poprilično nezdrave namirnice ujutro što uveliko utječe na razine energije tokom dana.

Važnost doručka za sportaše: Šta jesti kako biste povećali energiju i izdržljivost?

Ovo je obrok koji je posebno važan za one koji vježbaju, obzirom da uz pomoć zdravog i uravnoteženog doručka našem tijelu dajemo hranjive tvari i energiju koja mu je potrebna. Sportaši koji ne jedu ujutro uvijek imaju neke izgovore, poput manjka vremena ili nedostatka apetita. Ipak, kada saznate za sve prednosti jedenja doručka, vjerovatno ćete promijeniti mišljenje i natjerati se da ujutro pojedete barem nešto. Vremenom će vaše tijelo navići na jutarnji obrok i apetit će se povećati, što će vam utjecati na cijeli tok dana ispred vas. Dakle, doručak je definitivno obrok koji ne smijemo zanemariti.

Uravnotežen obrok

Ako ujutro pojedete ukusan i uravnotežen obrok, vaše tijelo će vam biti zahvalno. Razine ugljikohidrata u tijelu su niske kada se probudimo, obzirom da organizam koristi ove makronutrijente tokom noći. Uskladištena energija se koristi za povećanje energije u našim osnovnim tjelesnim funkcijama. Vaši mišići se također oslanjaju na ugljikohidrate za energiju, a vaš mozak stalno žudi za njima. S obzirom na to da su ugljikohidrati jedan od najdražih izvora energije za tijelo, važno je da ih nadoknadimo.

Proteini

Proteini su makronutrijenti koji imaju brojne funkcije u tijelu, a bodybuilderi, sportaši i fitness zaljubljenici znaju njihovu važnost. Oni nam pomažu da gradimo i oporavljamo mišiće, stoga su izuzetno korisni za one koji ne vide promjene u ogledalu. Proteine je najbolje unositi u redovnim razmacima tokom dana, a jedan od najboljih načina da ih uključite u ishranu je konzumiranje Čokolino Protein Powera. Čokolino je obrok koji sadrži značajan sadržaj proteina, ugljikohidrata, zdravih masti, soli, vitamina i minerala, stoga je idealan dodatak ishrani, naročito za one koji vježbaju. Čokolino nam je već dobro poznat po specifičnoj teksturi i okusu, a Protein Power je kreiran za sportaše koji žele voditi računa o onome što unose u tijelo. Čokolino također sadrži proteine na bazi surutke, koji su se pokazali kao posebno efikasni u izgradnji mišića i njihovoj obnovi.

Najbolji dio je što je za pripremu obroka potrebno samo nekoliko minuta. Dovoljno je da u 250 ml toplog ili hladnog mlijeka dodate šest velikih kašika Protein Powera. Naravno možete dodati više ili manje, u zavisnosti od konzistencije i količine koji želite napraviti. Proteini su važni jer nam daju osjećaj sitosti, te ćemo se osjećati zadovoljno nakon obroka ako smo unijeli više proteina i zdravih masti i ugljikohidrata. To možete postići uz Čokolino koji možete jesti ujutro kada tek ustanete, ili kasnije tokom dana kada osjetite glad.

Masti

Pored proteina i ugljikohidrata, treći makronutrijent koji ne smijemo zanemariti su masti. Važno je da biramo male količine zdravih masti koje nam služe kao izvor energije. Određene masne kiseline naše tijelo ne može proizvoditi, stoga ih moramo unositi kroz ishranu. Naše tijelo će kasnije koristiti ove masti za različite funkcije tijela, poput razvoja i oporavka organizma.

Šta jesti?

Dakle, uobičajen zdrav doručak treba opskrbiti naše tijelo svim potrebnim hranjivim tvarima koje će nam pomoći da povećamo energiju i izdržljivost za treninge. Žitarice u kombinaciji s mlijekom su pune ugljikohidrata, vitamina B, proteina, minerala i slično. Svi oni pomažu našim kostima, mišićima, te nam daju energiju i povećavaju izdržljivost. Upravo zato je Čokolino odličan izbor doručka za vježbače kojima razine energije moraju biti stabilne tokom dana.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak