1 1/5

1. Jaja i mliječni proizvodi

Vegetarijanska ishrana i proteini: Top 5 izvora
Vegetarijanska ishrana i proteini: Top 5 izvora

Prvi elemenat nije odgovarajući za ishranu vegana, pa ćemo prvo razriješiti pitanja vezana za to. Jaje prosječne veličine u svom sastavu nosi 6 grama proteina i 5 grama nezasićene masnoće, te samo 1,5 gram zasićene masnoće. Zbog toga jaja se smatraju vjerovatno i najkompletnijim obrokom do kog je moguće doći u prirodi.

Što se tiče mliječnih proizvoda, oni su poznati po proteinu u svom sastavu, a među najboljim proizvodima baziranim na mlijeku posebno treba spomenuti najpoznatiji proteinski suplement na svijetu - whey protein koji se pravi iz sirutke. Prosječno 25 grama proteina po mjerici, zaista jeste šampionska količina proteina s kojom se ništa ne može mjeriti. Također, spomenuti treba i grčki jogurt, te mladi sir, jer sve su to pripravci sa minimumom masnoće u sastavu i jako velikim udjelom proteina.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak