Zdravstvene koristi cjelovitih žitarica

Bogate hranjivim tvarima i vlaknima

Cjelovite žitarice dio su ljudske prehrane već desetinama hiljada godina, međutim, zagovornici mnogih modernih dijeta, poput paleo ishrane, tvrde da konzumiranje žitarica može biti loše za vaše zdravlje. Istina, unos rafiniranih žitarica povezuje se s mnogim zdravstvenim problemima poput pretilosti i upale, ali cjelovite žitarice su potpuno druga priča.

Zdravstvene koristi cjelovitih žitarica

Zapravo, konzumiranje cjelovitih žitarica povezano je s mnogim prednostima, uključujući smanjen rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i visokog krvnog pritiska. Body. ba vam donosi nekoliko nevjerovatnih beneficija konzumiranja cjelovitih žitarica.

Cjelovite žitarice sadrže mnoge važne hranjive sastojke uključujući:

Vlakna - mekinje osiguravaju većinu vlakana u cjelovitim žitaricama

Vitamini - cjelovite žitarice posebno su bogate vitaminima skupine B, uključujući niacin, tiamin i folat

Minerali - sadrže i dobru količinu minerala, poput cinka, gvožđa, magnezija i mangana

Proteini - cjelovite žitarice sadrže nekoliko grama proteina po obroku

Antioksidanti - mnogi spojevi u cjelovitim žitaricama djeluju kao antioksidanti. Tu spadaju fitinska kiselina, lignani, ferulinska kiselina i sumporova jedinjenja

Biljna jedinjenja - cjelovite žitarice sadrže mnoge vrste biljnih spojeva koji imaju važnu ulogu u sprječavanju bolesti. Tu spadaju polifenoli, stanoli i steroli.

Smanjuju rizik od srčanih bolesti

Jedna od najvećih zdravstvenih prednosti cjelovitih žitarica je smanjenje rizika od srčanih bolesti. Čak 10 istraživanja utvrdilo je da tri obroka od 28 grama cjelovitih žitarica dnevno mogu sniziti rizik od srčanih bolesti za 22%. Jedna od idealnih i ukusnih opcija je i Lino Nutri Balance Oats. Bazu ovog ukusnog i brzog obroka čini upravo zob, koja vam garantuje balans vitalnosti i energije za čitav dan. Možete odabrati one s chia sjemenkama, koje su kombinovane s cornflakesom te doprinose dužem osjećaju sitosti, ili ukusne žitarice s čokoladom.

Smanjuju rizik od moždanog udara

Cjelovite žitarice također mogu pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara. U istraživanju obavljenom na gotovo 250 000 ljudi, oni koji su svakodnevno konzumirali cjelovite žitarice imali su 14% manji rizik od moždanog udara, od onih koji ih nisu konzumirali dovoljno.

Smanjuju rizik od pretilosti

Jedenje hrane bogate vlaknima može vam pomoći da se zasitite i spriječite prejedanje. To je jedan od glavnih razloga zašto se dijeta s visokim sadržajem vlakana preporučuje za gubitak kilograma. Jedno istraživanje obavljeno na 120 000 ljudi pokazalo je da se konzumiranje 3 porcije cjelovitih žitarica dnevno povezuje s nižim indeksom tjelesne mase.

Smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2

Jedenje cijelih umjesto rafiniranih žitarica može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. Promatranjem 16 različitih istraživanja, zaključeno je da zamjena rafiniranih s cijelim žitaricama može sniziti rizik od dijabetesa. Cjelovite žitarice bogate vlaknima također mogu pomoći u kontroli težine i sprječavanju pretilosti.. Štaviše, istraživanja su povezala unos cjelovitih žitarica s nižim nivoima šećera u krvi, samim tim i s poboljšanjem inzulinske osjetljivosti.

Promovišu zdravu probavu

Vlakna u integralnim žitaricama mogu podržavati zdravu probavu na različite načine. Prije svega, vlakna pomažu u smanjenju rizika od konstipacije. Drugo, neke vrste vlakana u žitaricama djeluju kao probiotici, što znači da pomažu u hranjenju zdravih bakterija u crijevima, koje imaju ključnu ulogu za zdravu probavu.

Smanjuju hronične upale

Neka istraživanja sugerišu da cjelovite žitarice mogu pomoći u smanjenju upale. U jednom istraživanju dokazano je da su žene koje su jele više integralnih žitarica imale manji rizik od smrti povezane s upalom. U nedavnom istraživanju nezdrave rafinirane proizvode su zamijenili proizvodima od cjelovite pšenice, te su uočena smanjenja mnogih upalnih faktora.

Mogu smanjiti rizik od raka

Neka istraživanja sugerišu da cjelovite žitarice imaju najjača antikancerogena svojstva u zaštiti od kolorektalnog karcinoma - jedne od najčešćih vrsta raka. Osim toga, druge komponente integralnih žitarica, uključujući fitinsku kiselinu, fenolne kiseline i saponine, mogu usporiti razvoj karcinoma.

Povezuju se sa smanjenim rizikom od prerane smrti

Kada se smanji rizik od hroničnih bolesti, smanjuje se i rizik od prerane smrti. U stvari, jedno istraživanje sugeriše da unos cjelovitih žitarica posebno smanjuje rizik od umiranja od srčanih bolesti, kao i od drugih uzroka. Ovo istraživanje je koristilo podatke iz dva velika istraživanja, prilagođavajući druge faktore koji mogu utjecati na stopu smrtnosti, kao što su pušenje, tjelesna težina i ukupni obrasci ishrani.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak