Zdravstvene prednosti ajvara

Odličan prilog jelima

Ajvar se priprema od nekoliko vrsta paprika, paradajza, začina, patlidžana i luka. Postoji u ljutoj i blagoj verziji. Postoji mnogo recepata i varijacija ajvara, ali neki od sastojaka, kao što su crvene paprike, patlidžan, bijeli luk i ulje su neizostavni u svakom od njih. Bez ovih sastojaka, pravi domaći ajvar ne bi bio ono što jeste.

Zdravstvene prednosti ajvara

S obzirom na to da se ajvar sastoji od povrća i ulja, jasno je da ova namirnica ne sadrži previše kalorija. Bogat je proteinima, ugljikohidratima i zdravim mastima, te nije opasan po kilažu. Umjerena konzumacija ove namirnice ima nevjerovatne zdravstvene prednosti, a u nastavku pogledajte i koje.

Bogat vitaminom C

Zahvaljujući paprikama, ajvar je odličan izvor vitamina C. Ovaj vitamin tijelo ne može samostalno proizvoditi, stoga ga je potrebno unositi uz pomoć ishrane. Osim konzumacije agruma i sličnih namirnica bogatih vitaminom C, ovaj vitamin možete dobiti i unosom ajvara.

Bogat je vitaminom A

Vitamin A najčešće dobivamo iz namirnica narandžaste i crvene boje, stoga ne čudi da upravo ovaj namaz obiluje ovim vitaminom. Zahvaljujući sadržaju crvenih paprika, ajvar je odličan izvor vitamina A, te može pomoći u zaštiti vašeg srca od različitih zdravstvenih problema.

Bogat izvor vitamina B2 i folne kiseline

Zahvaljujući patlidžanima, ajvar je također odličan izvor različitih vitamina i minerala, uključujući vitamin B2. Osim toga, zbog visokog sadržaja vlakana u patlidžanima, ajvar je odličan način da poboljšate svoje gastrointestinalno zdravlje.

Ne sadrži kalorije

S obzirom na to da ajvar gotovo i da ne sadrži kalorije, s njim je nemoguće pretjerati. Ovaj namaz nema značajne nutritivne vrijednosti, jer se paprika koja se stavlja u ajvar obično peče, a zatim prži. Ovako paprika gubi svu svoju vrijednost. Ovaj namaz je odličan izvor vlakana i minerala, stoga ga vrijedi uključiti u ishranu.

Ne sadrži šećere, aditive i dodatne konzervanse

Ajvar je potpuno zdrav i prirodan izbor, zbog načina njegove pripreme. Ajvar je također i odličan izvor antioksidansa, koji nastaju zahvaljujući paradajzu. Tek nakon procesa kuhanja nastaje likopen, koji je organizmu lakše apsorbirati. Ovako ajvar postaje i odličan izvor moćnih antioksidansa.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak