Sastojci:
- 240 g izherendane mrkve
- 2 velika jaja
- Jedan limun
- 80 g mljevenog lješnjaka
- 70 g mljevenog badema
- 5 mL ekstrakta vanilije
- 5 g cimeta
- 3 g đumbira
- 5 g sode bikarbone za kuhanje
- Malo soli
- Dva bjelanca
Priprema:
- Prije pečenja zagrijte rernu na 180 stepeni i spremite tepsiju od 20 cm.
- Miješajte mrkvu sa sokom od pola limuna. Ostavite to sa strane.
- Ručno miješajte jaja sa ekstraktom vanilije, po tom dodajte lješnjak, badem, đumbir, sodu i sol.
- Pomiješajte sve i dodajte u mrkvu, a pri tome dobro izmiješajte smjesu.
- Sa strane dobro izmiješajte bjelanca od jaja i polako ih dodajte u smjesu.
- Stavite sve u tepsiju i dodajte malo cimeta.
- Pecite 40 minuta u rerni. Ostavite da se ohladi prije serviranja.