Šta je kumin, a šta kim, koja je razlika?

Razlike postoje

Ljudi često miješaju pojmove kumin i kim, smatrajući ih da su isto. Kumin je dosta ljući, svjetliji i sjemenke su veće u odnosu na kim. Specefični okus kumina je snažan i ima toplu aromu zbog sadržaja esencijalnog ulja.

Šta je kumin, a šta kim, koja je razlika?

Kumin

Kumin je osušeno sjeme biljke (Cuminium cyminum) koja podsjeća na peršun. U Sanskritu, kumin označava "ono što pomaže apsorpciji". Zapravo, načelna medicinska prednost kumina je pomoć u radu probavnog sistema. On stimuliše lučenje probavnih enzima, pomaže boljem funkcionisanju želuca, žuči i gušterače.
Kumin se koristi kao cjelovita sjemenka, ali i mljeven u mnogim kulturama. Može se pronaći u curry sosu, u mnogim meksičkim i indijskim jelima, kao i u nekim sirevima. U konvencionalnom indijskom receptu, proizvodi se napitak od sjemena kumina i vode koji se koristi da bi se izbjegle srčane bolesti, u liječenju oteklina, kod povraćanja, loše probave i groznice.

Crni kumin (Nigella sativa)

Ova vrsta crnog kumina je blisko povezana sa porodicom biljke maslačak. Sjeme crnog kumina izgleda kao sjeme crnog susama.

Crni kumin (Bunium persicum)

Još jedna vrsta crnog kumina, Bunium persicum, koristi se u jelima Bliskog Istoka i Indije.
Obje vrste crnog kima imaju ljekovita svojstva koja im se pripisuju.
Dokazano je da crni kumin blagotvorno djeluje u liječenju mnogih bolesti među kojima su reumatoidni artritis, dijabetes, multipla skleroza, razne alergije, bolesti dišnog sistema, bolesti jetre, kožne bolesti, te pomaže boljem funkcionisanju cirkulatornog sistema.
Od crnog kumina također se pravi ulje koje se najčešće koristi u medicinske svrhe, a dobiva se hladnim prešanjem pri temperaturi koja ne smije biti veća od 60-80°C da se ne bi izgubila ljekovita svojstva.

Kim

Kim je dosta rasprostranjeniji od kumina, i koristi se čitav, a ne mljeven. Sjemenke kima su tamnije, rebraste i savijene. Kim je samonikla biljka, iako se i uzgaja, koja ima plodove koji se zapravo pogrešno nazivaju sjemenjem, ali je to ustaljeno u praksi. Okus im je dosta intenzivan, dok se miris može usporediti sa mirisom mente.
Kim se koristi kao začin, a ima i mnoga ljekovita svojstva, neka od njih su bolji rad probavnog i urogenitalnog sustava, koristi se i kod gripe i prehlade jer pomaže kod iskašljavanja, a djeluje i antiseptički.
Sjeme koje je sasvim drugačije po okusu i izgledu, premda po nazivu veoma slično je crni kim. Unatoč njihovim imenima, ovo dvoje nema poveznica i nekih značajnih sličnosti. Sjemenke crnog kima su male i jako tamne.   

Crni kim

Crni kim se također u nekim kulturama koristi kao začin, a njegova ljekovita svojstva su mnogostrana. Između ostalog koristi se u liječenju hroničnog kašlja i bronhitisa, astme, alergija, bolesti želuca, kod loše cirkulacije.
Poznato je i ulje crnog kima koje je bogato je omega-3, omega-6 i omega-9 masnim kiselinama i stoga se preporuča za široku upotrebu jer su neke od najraširenijih bolesti današnjice uzrokovane nedostatkom upravo tih kiselina u prehrani čovjeka.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak