Važnost vitamina K i u kojim namirnicama se može naći

Evo šta trebamo znati o vitaminu K

Poznat je kao koagulacijski vitamin, pa je zato i nazvan vitaminom K. Postoji nekoliko oblika vitamina K, ovisno o izvoru. Vitamin K1 nalazi se u biljnim namirnicama, osobito u zelenom lisnatom povrću.

Važnost vitamina K i u kojim namirnicama se može naći

Vitamin K2 sadrže namirnice životinjskog podrijetla. Manje količine vitamina K2 naš organizam i sam proizvodi pomoću bakterija u crijevima. Vitamin K3 dobiva se sintetičkim putem.

Simptomi nedostatka vitamina K mogu biti krvarenje iz nosa, duga krvarenja pri ozljedama i rane koje sporo zacjeljuju te jaka krvarenja tokom mjesečnice.

Dobar za kosti

Radi se o esencijalnom nutrijentu koji pomaže zgrušavanju krvi i pravilnom razvoju kosti. Kao takav pomaže pri prevenciji osteoporoze. Ženama je preporučen unos od 90 mikrograma ovog vitamina, dok je za muškarce preporučena doza 120.

Jedite više povrća

Mama je bila u pravu – špinat je dobar za zdravlje! Ovo zeleno povrće, a i ostalo, sadrže najviše vitamina K. Najviše ćete vitamina "izvući" iz kuhanog kelja jer samo šolja njega sadrži čak 531 mikrogram vitamina K. Šparoge, okra, kelj i brokula su isto odličan izbor.

Pojedite jabuku

Voće je također puno vitamina K, ali naravno ne svo. Birajte jabuke, avokado, borovnice, grožđe i jabuke.

Koristite sojino ulje

Ovo je ulje prepuno vitamina K, a samo jedna žlicica ulja sadži oko 25 mikrograma vitamina K.

Orašasti plodovi

Prepuni proteina, vlakana, zdravih masnoća i ostalih nutirijenata koji se bore protiv upala. Ili ih grickajte kada je vrijeme za međuobrok ili ih dodajte omiljenom jelu i salati...

Neka se na meniju nađe i riba

Svi stručnjaci će upozoriti da se dva put u sedmici treba jesti riba poput lososa. Kako je prepuna zdravih ulja, proteina, minerala koji snižavaju krvni pritisak i tako preveniraju srčani infarkt i moždani udar. Kuhani losos ima malo vitamina K, ali ga zato ima puno u kuhanoj tuni.

Napravite sami sok

Ako ste u žurbi, pretvorite svoje povrće i voće u sok! Samo mala čaša soka od mrkve će ponuditi 28 mikrograma vitamina K. Ako niste ludi za mrkvom, napravite sok od šipka!

Kako termička obrada utječe na vitamin K?

Količina vitamina K koju unesete u organizam ovisi o načinu pripreme namirnice. Smrznuta hrana, koju sami pripremate, sadrži više ovog vitamina nego svježe.


Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak