5 2/6

Hlađenje prije tuširanja

5 pravila tuširanja u teretani
5 pravila tuširanja u teretani

Nakon završetka treninga ne bi trebalo odmah žuriti pod tuš, već se preporučuje prolazak kroz proces hlađenja u trajanju od 10 do 15 minuta. Razlog za to je taj što se u svakom slučaju treba izbjeći to da znojenje nastavi i nakon tuširanja, pa efekat tuširanja ostaje upitan, ali i da se izbjegnu duboki i teški udisaji pod tušem i prisilno ubrzano hlađenje tijela. Kada se samo tijelo ohladi prije tuširanja, omogućuje se srcu da samo smiri svoj rad i spusti broj otkucaja na normalni nivo. Vrtoglavice koje su rezultat zaustavljanja krvi u velikim mišićnim partijama uslijed nagle promjene temperature, također se mogu izbjeći jednostavnim odgađanjem brzog ulaska pod tuš.

Proces hlađenja je preporučeno izvoditi prvo laganim hodanjem, a nakon toga istezanjem mišića i vježbama opuštanja. Tokom tog perioda upravo i protekne preporučeno vrijeme od desetak minuta.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak