Vama je već poznato da je kontrola porcija jedan od značajnih čimbenika u vođenju zdravog života. A kakvu ulogu igra veličina tanjira u svemu tome? Po nekim istraživanjima izgled tanjira, naročito veličina i boja mogu utjecati na broj unesenih kalorija. To znači ako su vaši kuhinjski elementi ispunjeni velikim tanjirima, činijama i čašama, moguće je da konzumirate više hrane, a da toga niste ni svjesni.
Kako veličina tanjira utječe na porcije?
Saznajte nešto novoDa li veličina tanjira utječe na porciju?
Godine istraživanja su uspjele dokazati vezu između veličine tanjira i veličine porcije. U jednim istraživanjima, volonteri koji su jeli iz većih činija su pojeli 16% više žitarica od onih volontera koji su jeli iz manjih činija. Kada su obje grupe pitane da procjene veličinu porcije žitarica, oni koji su jeli iz većih činija su rekli da su pojeli 7% manje od druge grupe. Ovo su samo jedna od istraživanja koja pokazuju da konzumiranje hrane iz većih tanjira i činija uzrokuje neznanje o količini unesene hrane.
I izgled tanjira je jako bitan!
Kako tačno veličina porcije utječe na našu svijesti o tome koliko jedemo? Novija istraživanja su se bavila baš ovim pitanjem, u kojima je učestvovalo preko 200 volontera, između 18 i 39 godina starosti. Imali su obavezu da urade nekoliko postavljenih zadataka, uključujući da sami sebe posluže supom u činijama prosječne veličine i tjesteninu u paradajz sosu u bijelim ili crvenim činijama. Volonteri nisu bili upoznati sa ciljem istraživanja, koje je trebalo dokazati moguću poveznicu sa optičkom iluzijom koju je objasnio još davne 1865. godine belgijski filozof Franz Delboeuf.
Franzova iluzija sugerira da mi pogrešno procjenjujemo veličinu identičnih krugova okruženih krugovima različite veličine. Ako je krug okružen krugovima veće veličine onda nam se on čini manjim, ali ako je isti krug okružen manjim krugovima nama se on čini većim.Drugim riječima, što je veća praznina oko kruga nama se on čini manjim. Sada zamislite optičku iluziju u kojoj glavnu ulogu igra činija sa supom. Kolicina supe koju ste sipali u činiju činit će se manjom ako je sipate u veću činiju, za razliku od iluzije koju biste stvorili da istu tu količinu sipate u manju činiju. Takva vas iluzija može dovesti do toga da sebi sipate puno više supe nego što ste namjeravali.
Istraživanja su pokazala da su volonteri sipali puno više hrane ako je boja hrane i tanjira bila slična, kao sto je tjestenina u paradajz sosu, u crvenoj činiji. Kada se boja hrana i tanjira podudarala, do prenatrpavanja nije dolazilo. Istraživači sugeriraju da se ovo može porediti sa Franzovom optičkom iluzijom. Svakako treba naglasiti da je teško stvoriti poveznicu između serviranja jela i jednog psihološkog procesa.
Manji tanjri će vam pomoći da manje jedete
Ako ste bili dovoljno obazrivi i već ste se okušali u korišćenju manjih tanjira i posuda, vjerovatno ste shvatili da su poprilično komplikovani za korišćenje. U proteklih nekoliko desetljeća veličina onoga što se smatralo normalnim se izrazito povećalo. Početkom 80-tih prečnik standarnog tanjira za jelo je iznosio 25 centimetara. Do 2000. godine prečnik tog tanjira se povećao do čak 30 centimetara, što znači da se veličina tanjira povećala za oko 44%.
Kod kuće pokušajte da svoje glavne obroke poslužujete u manjim tanjirima i vidite da li ce vam to pomoći da smanjite porciju ili ćete se samo osjećati prevarenim. Ili prosto trebate pokušati obuzdati sebe da do kraja ispunite velike tanjire hranom, mjereći porcije prije nego sto ih poslužite. Kako god, pametan unos hrane zahtjeva pametne porcije.