Najnovija istraživanja u kojima je učešće uzelo 3.000 žena, pokazala su da skoro 50 posto pripadnica ljepšeg spola kao glavnog krivca za debljanje vide ugljikohidrate.
Polovina žena za debljinu krivi ugljikohidrate
Neznanje najveći problem
Koliko je ovo shvatanje loše, pojašnjava profesorica Jane Ogden sa Surrey univerziteta, istakavši da je ovo opasno jer su ugljikohidrati inače esencijalni dio dijeta.
"Trebali bi shvatiti da su ugljikohidrati dobri ne samo za energiju, već i za stvaranje dugoročnih zdravih navika. Ugljikohidrati bi u stvari trebali biti na centralnom mjestu ishrane. Ono što bi ljudi trebali je da razdvoje dobre od šećernih - loših ugljikohidrata", dodala je ona.
Kada se kaže "loši ugljikohidrati" tu se prije svega misli na slatkiše, kolače, bijeli hljeb, čips, sokove sa šećerom i sodom i slično. S druge strane, "dobre ugljikohidrate" koji igraju važnu ulogu u ljudskoj ishrani predstavljaju crni hljeb, žitarice, zeleno povrće, voće, smeđa riža i slično.
Istina.