Ponekad je finalni proizvod puno bolji ako se striktno ne pridržavamo recepta. U ovom slučaju, obrok će vam biti puno zdraviji. Otkrivamo vam najlakše načine kako da običan obrok pretvorite u zdrav.
Trikovi koji svaki obrok čine zdravijim
Korisni savjeti1. Ovas umjesto mrvica hljeba
Kako biste dobili teksuturu istu kao što su mrvice hljeba, sameljite ovas dok ne postane zrnast. Koristite ga u svim prilikama gdje ste prije koristili mrvice hljeba.
2. Citron umjesto soli
Ako umjesto soli iscjedite 2-3 citrona u jelu, bit će puno ukusnije, a neće sadržavati natrijum. Neka vam postane navika da isjeckate male komadiće limuna i da ih servirate kada jedete pileće meso, ribu, rižu i povrće.
3. Pire od avokada umjesto putera
Ugnječite avokado i od njega napravite pire. To će biti dobar namaz ili prilog u sendvičima, a unosit će te po 75 kalorija manje nego što ste prije radili za svaku kašiku putera.
4. Brašno od cijelih žitarica umjesto bijelog brašna
Brašno od cijelih žitarica je neuporedivo zdraviji od bijelog brašna, a ukus nije puno različit. Koristite bijelo brašno od cijelog zrna pšenice za ukusne slatkiše i kolače.
5. Savjeti za večeru u restoranu
Obroci u restoranima često sadrže kalorije koji su vam potrebni za cijeli dan. Naredni put kada jedete u restoranu, mislite na svoje srce i radite upravo ove stvari:
- Umjesto hljeba, naručite bruskete
Izbjegavajte hljeb u restoranima. Umjesto njega naručite bruskete. Jer su tako mali, moći ćete obraćati pažnju koliko ih količinski jedete.
- Više povrća, manje glavnog jela
Umjesto da uz glavno jelo dobijete malo povrća, pokušajte da ono dominira, a da manje jedete mesto. Lako je, a hranjivo je i veoma je zdravo.