Mentalno zdravlje: Simptomi koji se ne ignorišu - Body.ba

Zdravlje na prvom mjestu

Mentalno zdravlje: Simptomi koji se ne ignorišu

Piše: Body.ba

Srijeda, 19.02.2014.

Postoje određeni simptomi mentalnog zdravlja koje ne trebate ignorisati jer ako čekate dugo vremena oni se samo mogu pogoršati, i na taj način možete imati puno veće probleme. 

Previše spavanja

San je važan za regulaciju vaših emocija. Ali ako spavate previše, imat ćete osjećat da nemate dovoljno vremena da završite sve obaveze tokom dana, jer ćete stalno biti pospani. Previše spavanja može biti simptom depresije ili simptom nekog drugog zdravstvenog problema. Ako spavate više od osam sati dnevno a ipak se osjećate umorno, savjetujemo vam da odete doktoru.

Nedovoljno spavanja

Ako imate problema sa spavanjem i budite se umorniji nego što ste legli, to je vjerovatno simptom anksioznosti i depresije. Nedovoljno spavanja može da bude povezano i sa apnejom i hormonskom neravnotežom. U tom slučaju posjetite doktora.

Lupanje srca

Ako sumnjate da imate srčani udar, odmah posjetite ljekara i obratite se za stručnu pomoć, jer to može biti istina. Iako je vjerovatno riječ samo o napadu panike, nemojte rizikovati.

Bol u stomaku

Bol u stomaku može biti simptom za stres i anksioznost. Nemojte ignorisati dugotrajnu bol u stomaku - istraživanja su pokazala da ljudi koji pate od hronične anksioznosti imaju stomačne tegobe. Kada se simptomi anksioznosti uspješno izliječe, isčeznut će i bolovi u stomaku.

Glavobolja

Česti stres i napetost mogu uzrokovati glavobolju. Ako patite od glavobolje, istovremeno se suočavate sa stresom i anksioznošću, potražite pomoć ljekara.

Brze promjene u raspoloženju

Ako se osjećate kao da ste na emotivnom ringišpilu, najpametnije bi bilo da zatražite stručnu pomoć. Ako niste spavali nekoliko dana za redom, a zatim ne možete da ustanete iz kreveta, riječ je o ozbiljnom mentalnom problemu za koji trebate da se pobrinete u skorije vrijeme. 

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>7 muka sa kojima se susreću žene sa jakim butinama

Je li vam poznato?

7 muka sa kojima se susreću žene sa jakim butinama

Većina žena ima barem jedan dio tijela s kojim se nikako ne može "pomiriti", a ovog puta u fokusu su jače...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Schwarzenegger: Dobro sam, ali ne i odlično

Nakon operacije srca

Schwarzenegger: Dobro sam, ali ne i odlično

Kao što je poznato, najpoznatiji bodybuilder ikada, slavni glumac i bivši guverner Arnold Schwarzenegger,...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Da li je Terminatora upropastila ova stvar?

Stigle ga godine

Da li je Terminatora upropastila ova stvar?

Arnold  Schwarzenegger, proslavljeni glumac, bodibilder i političar, uvijek je otvoreno govorio o uzimanju...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Arnold operisao srce pa poručio: "I'm back"

Schwarzenegger u bolnici

Arnold operisao srce pa poručio: "I'm back"

Slavni Arnold Schwarzenegger podvrgnut je operaciji srca, koju je sudeći po navodima njegovog glasnogovornika...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)