Najzdravije voće na svijetu

15 nevjerovatnih plodova prirode

Redovno konzumiranje voća može poboljšati ukupno zdravlje svakog čovjeka. Ali nije svako voće isto i ne sadrži iste zdravstvene beneficije. Evo 15 najzdravijih plodova koje trebate koristiti u svojoj svakodnevnoj ishrani:

Najzdravije voće na svijetu

1. Grejpfrut

Grejpfrut je jedan od najzdravijih sorti iz porodice citrusa. Osim što je dobar izvor vitamina i minerala, poznat je i po tome što pomaže u mršavljenju i smanjuje otpornost na inzulin, smanjuje rizik na oboljenje od holesterola i bubrežnih bolesti.

2. Ananas

Među tropskim voćem, ananas je zvijezda ishrane. Osigurava dobar unos vitamina C i mangana. Ananas sadrži i mješavinu enzima koji su poznati po svojim protuupalnim svojstvima i sposobnosti probavljanja proteina.

3. Avokado

Avokado se dosta razlikuje od ostalih vrsta voća. Većina voća sadrži više ugljikohidrata, dok avokado ima vrlo mali udio ugljikohidrata i sastoji se uglavnom od zdravih masti. Avokado je odličan u borbi sa srčanim bolestima. Pored zdravih masti, avokado sadrži i kalijum, vlakna i magnezij.

4. Borovnice

Borovnice imaju impresivan prehrambeni profil, posebno su bogate vlaknima, vitaminom C, vitaminom K i manganom. Borovnice su također izuzetno bogate antioksidansima. Imaju izuzetno snažan utjecaj na imunološki sistem, smanjuju infekcije ali i upale.

5. Jabuka

Jabuke su među najpopularnijim voćem zbog svoje nevjerovane hranjivosti. Sadrže veliku količinu vlakana, vitamina C, kalija i vitamina K. Studije su pokazale da antioksidanti koji se nalaze u jabuci mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, raka i Alzheimerove bolesti.

6. Nar

Nar je definitivno jedan od najzdravijih plodova prirode. Ne samo da sadrži hranjive tvari, već sadrži i moćne biljne spojeve koji su odgovorni za većinu zdravstvenih koristi koje nar posjeduje. Dokazano je da je razina antioksidanata u naru tri puta veća od količine koja se nalazi u zelenom čaju ili crvenom vinu.

7. Mango

Mango je nevjerovatan izvor vitamina C. Sadrži i mnogo rastvorljivih vlakana koja zasigurno pružaju zdravstvene koristi. Mango ima snažna antioksidacijska i protivupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju rizika od raznih bolesti.

8. Jagode

Jagode su izuzetno hranjive.  Sadrže veliku količinu vitamina C, mangana i kalijuma. Jagode ne utiču na smanjenje šećera u krvi. Jagode imaju visoku antioksidacijsku sposobnost, što može umanjiti rizik od hroničnih bolesti.

9. Brusnica

Brusnica ima izvrstan prehrambeni profil, bogata je vitaminom C, manganom, vitaminom E, vitaminom K1 i bakrom. Sadrži i značajnu količinu antioksidanata nazvanih polifenoli, koji mogu poboljšati zdravlje. Ono što brusnicu čini jedinstvenom u odnosu na druge plodove jeste da sok i ekstrakt borovnice pomaže u sprečavanju infekcija mokraćnih puteva.

10. Limun

Limun je najpoznatiji predstavnik agruma i sadrži nevjerovatnu količinu C vitamina. Limun je poznat po svojoj sposobnosti smanjenja rizika od srčanih oboljenja, ali je odličan i u borbi sa kilogramima. Studije su pokazale da limun može spriječiti pojavu kamena u bubregu.

11. Lubenica

Lubenica je bogata vitaminima A i C. Također je bogata nekim važnim antioksidansima. Neki antioksidanti lubenice proučavani su zbog antikancerogenih efekata. Pored toga, lubenica je odlična za hidrataciju organizma.

12. Masline

Masline su dobar izvor vitamina E, željeza, bakra i kalcijuma. Masline također sadrže puno antioksidanata, koji mogu pomoći u prevenciji srčanih bolesti i oštećenja jetre, ali imaju i protuupalne učinke. Slično kao i avokado, masline sadrže oleinsku kiselinu koja može pružiti nekoliko prednosti za zdravlje srca, ali i prevenciju raka.

13. Narandža

Narandža su jedno od najpopularnijih i najhranjivijih plodova na svijetu. Jedna srednja narandža pružit će vam značajnu količinu vitamina C i kalijuma. Također je dobar izvor B vitamina. Biljni spojevi u narandži odgovorni su za većinu zdravstvenih koristi ovog ploda.

14. Banana

Banane su bogate vitaminima i mineralima i nude nekoliko jedinstvenih zdravstvenih blagodati. Banane su poznate po tome što imaju visok udio kalijuma. Banane sadrže i ugljikohidrate. Ugljikohidrati u zelenim, nezrelim bananama sastoje se uglavnom od otpornog škroba koji može poboljšati kontrolu šećera u krvi.

15. Trešnje

Trešnje su bogate hranjivim sastojcima, posebno kalijumom, vlaknima i vitaminom C. Sadrže antioksidante koji smanjuju upalu i mogu pomoći u sprečavanju nekoliko bolesti. Još jedna impresivna zdravstvena korist trešanja jeste sadržaj melatonina. Melatonin je hormon koji signalizira vašem mozgu kada dođe vrijeme za spavanje.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak